Segons ha avançat el diari ‘Ara’ aquest dilluns, un militant d’Esquerra Republicana és al darrere de l’encartellada contra Ernest Maragall i el seu germà Pasqual Maragall amb referències a l’Alzheimer. Els cartells van aparèixer el 8 de març, a les portes de la campanya electoral de les eleccions municipals del 2023. En un principi, el mateix Maragall va presentar denúncia contra els cartells per possible delicte d’odi, però la justícia ha arxivat el cas perquè no hi veu aquest tipus de delicte.

Ara bé, tal com narra l”Ara’, la investigació policial i judicial va determinar que al darrere de l’encartellada hi havia un militant d’ERC de l’Anoia que va contactar amb tres joves —desvinculats del partit— perquè pengessin els cartells. La investigació periodística del diari va més enllà i els tres periodistes que signen l’exclusiva asseguren que feia mesos que la cúpula de comunicació d’ERC en tenia constància, però que no van avisar Maragall fins a principis del 2024.

Alts càrrecs d’ERC en tenien coneixement

L’article afegeix que “no es va obrir cap investigació interna […] ni tampoc van traslladar la informació a la policia” i que “tampoc no es va tallar el contacte entre la cúpula de comunicació d’ERC i el militant de l’Anoia que va impulsar l’acció”. De fet, l”Ara’ apunta que hi havia un contacte estable entre Esquerra i l’anoienc “per fer actes de contracampanya, arran dels quals emetia factures a una empresa afí a ERC per indicació del partit”. Segons l’article, el militant de l’Anoia va cobrar almenys 3.000 € a través de dues factures —amb posterioritat a l’encartellada— i un dels joves que van penjar els cartells va emetre tres factures més a la mateixa empresa.

La investigació periodística indica que, almenys, tres noms que havien ocupat alts càrrecs en l’organització d’ERC haurien tingut coneixement de l’encartellada (Sergi Sabrià, Marc Colomer i Tolo Moya), però que la cúpula actual del partit nega que la direcció Esquerra sabés o autoritzés l’acció dels cartells. betevé ha intentat parlar amb Esquerra, però ha declinat fer declaracions.

Alamany, Baró i Coronas exigeixen responsabilitats

Diferents fonts del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona han assegurat a betevé que no tenien cap coneixement dels fets. Per això, en conèixer-los, tant la presidenta del grup, Elisenda Alamany, com el portaveu adjunt, Jordi Coronas, hi han reaccionat via l’antiga Twitter. Alamany ha exigit al partit que vagi “fins al final en l’assumpció de responsabilitats” i Coronas ha demanat “expulsions de militància i dimissions en bloc“.

També s’hi ha referit Eva Baró, presidenta de la federació d’Esquerra a Barcelona. També via Twitter ha assegurat sentir “una nova decepció” amb el partit i ha dit que “cal una depuració de responsabilitats a l’altura del greuge”.