L'inici del curs polític es preveu calent i avui el Partit Popular ha començat a escalfar motors: primera parada, la reunió del govern de demà, en la qual es podria aprovar l'adhesió al fons de liquiditat autonòmic, o el que és el mateix, el rescat de Catalunya. Sobre aquesta qüestió, Alícia Sánchez-Camacho ha dit que al govern no li queden gaires sortides i que si el demana tindrà el suport del seu partit. Un suport que perilla si el govern s'acosta a Esquerra Republicana, opta per la hisenda pròpia i el discurs de la confrontació amb el govern de Madrid. Segons la lider del PP només portarien al descrèdit i a frenar inversions cap a Catalunya. I l'altre punt calent, la diada de l'11 de setembre, Camacho ha confirmat que igual que els darrers dos anys no assistiran a l'ofrena floral i ha demanat al govern garanteixi una diada unitària. ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO, presidenta del PPC "Jo li demano al president de la Generalitat que posi seny entre el seu govern, que demani al seu govern que la diada no es converteixi en una diada de confrontació i que sigui el president Mas el que garanteixi que la diada de l'11 de setembre sigui una diada de unitat, un diada de consens, una diada de participació". Qui també ha tornat a la feina després de vacances és Iniciativa. El Consell Nacional no ha decidit si acudiran a la manifestació de la Diada. El que sí que té clar és que el seu partit no té lloc en una coalició amb Esquerra i Convergència i Unió. JOAN HERRERA, secretari general d'ICV "Convergència i Unió és protagonista dels principals atacs socials a aquest país i és per això que és inviable una coalició amb aquells que protagonitzen les principals retallades i fan patir el país. Aquells que no entenen que no hi ha projecte nacional sense cohesió social". Joan Herrera tambá ha demanat a Artur Mas que convoqui els partits de manera urgent per explicar-los les condicions del possible rescat de Catalunya.

Per tant, és dubte si el partit liderat per Sánchez-Camacho anirà a l’acte institucional del Parc de la Ciutadella. Des el PP han instat el president de la Generalitat, Artur Mas, que no doni a aquest acte un caire independentista.

La Diada Nacional d’enguany també ha escalfat els motors de l’inici del curs polític amb la marxa unitària convocada per l’Assemblea Nacional de Catalunya sota el lema “Catalunya, nou estat d’Europa”. Diverses entitats han confimat que hi assistiran, mentre que els polítics i les institucions catalanes debaten si hi aniran.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va demanar que la Diada fos un clam a favor del pacte fiscal. Tot i això, no ha confirmat si assistirà a la manifestació de l’ANC o no. La vicepresidenta, Joana Ortega, va afirmar que hi anirà, això sí, a títol personal. El conseller d’Interior, Felip Puig, també es debat entre l’àmbit personal i l’institucional. Es va mostrar a favor de secundar la mobilització, però no se sap si hi acudirà, perquè diu que pot ser reclamat al capdavant del dispositiu de seguretat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, no ha especificat si se sumarà a la marxa. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, es va mostrar disposat a anar a la manifestació de la Diada. Josep Lluís Cleries va donar a entendre que podria assistir-hi a títol personal. El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, en canvi, va avançar que s’abstindria de participar-hi, perquè considera que en aquestes ocasions, les institucions i els polítics han de cedir el protagonisme a al societat.

Pel que fa a CiU i PSC, encara no se sap si s’afegiran a la convocatòria. El PP ja es va negar a participar-hi. En canvi, ICV, ERC i Solidaritat van confirmar-hi l’assistència.

La concentració unitària, convocada per l’Assemblea Nacional Catalana, arrecarà el pròxim 11 de setembre a les 18 h a la plaça de Catalunya. Aquesta mobilització culminarà la Marxa cap a la independència, que es va iniciar el 30 de juny a Lleida.