Arrenca l’última setmana de la campanya per a les eleccions al Parlament Europeu 2024. Sovint, percebem les institucions europees com a llunyanes. Per això a betevé us volem explicar com la política europea i les decisions que s’hi prenen afecten el nostre dia a dia, a Barcelona. Aquestes són algunes de les regulacions importants que s’han aprovat en aquesta última legislatura.

Llei per enfortir la unió dels sistemes de Salut

Per evitar l’escassetat d’alguns medicaments i materials, com va passar durant la pandèmia del coronavirus, es garanteix que qualsevol europeu pugui comprar les medecines que necessiti en qualsevol país de la Unió. S’ha creat l’Espai Europeu de Dades Sanitàries per poder accedir a l’historial mèdic d’un pacient des de qualsevol país membre i s’obre la porta perquè els països puguin compartir reserves de sang i teixits en cas d’emergència.

Sense recàrrecs per l’equipatge de mà

Davant de la confusió de preus i els abusos d’algunes aerolínies, la Unió Europea ha aprovat un reglament que obliga les companyies a no cobrar cap suplement per l’equipatge de mà i insta el sector a establir unes mides estàndard de les maletes per a qualsevol vol europeu.

Un sol carregador per a tots els dispositius mòbils

Abans que acabi l’any, tots els telèfons mòbils, tauletes i càmeres digitals i auriculars que es venguin a la Unió Europea hauran d’incorporar un port de càrrega USB de tipus C, el que ja incorporen marques com Samsung, Huawei i Xiaomi. Aquesta decisió ha de facilitar la vida als consumidors i reduir la petjada ambiental.

Model Bizum disponible a tot Europa

L’any 2025 tots els bancs europeus hauran d’oferir un servei de pagaments instantanis, a l’estil del Bizum que ja opera a Espanya. Són transferències que arriben al destinatari en menys de 10 segons, independentment del dia i hora que s’enviïn, i que no podran tenir comissions ni retards, encara que es facin d’un país a un altre.