La sessió del Congrés per votar les esmenes de la reforma laboral ha començat amb crítiques. Tots els portaveus, excepte el PSOE, han aprofitat per expressar el seu desacord amb la norma, encara que la consideren necessària. CARLES CAMPUZANO, CiU "Ésta va a ser una oportunidad perdida y que las expectativas que se habían abierto pues no se van a producir". ROSA DÍEZ, UPyD "No les importa la mejor reforma, les importa que no nos enteremos de la chapuza que están haciendo". El debat ha estat marcat per la vaga general del proper 29 de setembre. Fins i tot, alguns grups com Esquerra Republicana, Izquierda Unida i Iniciativa han donat suport als sindidicats amb l'aturada. JOAN HERRERA, ICV "Nunca como hoy un gobierno merece una huelga general y nunca como hoy el país necesita una huelga general". Malgrat tot, gràcies a l'abstenció del PNB la norma ha estat aprovada retirant algunes de les esmenes més dures que va aprovar el Senat. La reforma aprova l'acomiadament per absentisme laboral que es fixa en un límit del 20% de les hores hàbils durant dos mesos consecutius. També es generalitza la indemnització de 33 dies per any treballat. En el cas que l'empresa argumenti pèrdues econòmiques, l'acomiadament serà de 20 dies per any treballat. El Congrés ha recuperat que els treballadors contractats per obra i servei es converteixin en fixos després de 3 anys a la mateixa empresa. El ministre Corbacho n'ha destacat el caràcter equilibrat i que la norma coincideix amb el començament de la recuperació econòmica. CELESTINO CORBACHO, ministre de Treball "Han dicho algunos que es una reforma corta. El tiempo lo dirá. Probablemente sea más larga de lo que algunos imaginan. Y si eso es así significa que es una buena reforma". Ara però faltarà veure si les previsions del ministre de Treball es compleixen.

La reforma aprova l’acomiadament per absentisme laboral, de manera que les empreses podran acomiadar un treballador que falti més del 20% de les hores hàbils durant dos mesos consecutius. Aquest percentatge serà del 25% si es tracta de quatre mesos discontinus dins d’un període d’un any.

També es generalitza la indemnització de 33 dies per any treballat, davant dels 45 actuals que té un treballador amb contracte fix. En el cas que l’empresa argumenti pèrdues econòmiques, l’acomiadament serà de 20 dies per any treballat. Pel que fa a la contractació indefinida, els treballadors amb contracte per obra i servei es convertiran en fixos després de tres anys en la mateixa empresa.

El debat a la cambra baixa ha estat servit. L’oposició assegura que s’ha perdut una bona oportunitat per generar una reforma laboral que sigui útil de veritat. El ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha destacat el “caràcter equilibrat” de la norma i ha remarcat que la seva vigència probablement serà “molt més llarga del que molts pensen”.

Es prorroga l’ajuda dels 426 euros

El ple del Congrés també ha prorrogat per segon cop l’ajuda dels 426 euros durant sis mesos més a les persones aturades que han esgotat el subsidi. Una prestació que, segons Celestino Corbacho, ha ajudat a trobar feina un de cada tres aturats, és a dir, prop de 200.000 persones.