L’operació Pretòria o el cas Millet han calat fons en els catalans, de tal manera que la desafecció envers els polítics s’ha multiplicat per quatre en menys d’un any. De fet, a més d’un 40% dels catalans la política no els interessa gens ni mica.

Segons el baròmetre de gener del Centre d’Estudis d’Opinió, el que més preocupa als catalans és l’atur. Per al 64% dels enquestats, és el problema més important que Catalunya té ara mateix. El segueix la insatisfacció amb la classe política, que passa per davant de la preocupació per la situació econòmica. La immigració ocupa la quarta posició, seguida molt de prop per les relacions entre Catalunya i Espanya.

La crisi també desgasta la imatge de la gestió de la Generalitat: el 55% dels entrevistats creu que el govern català no sap resoldre els problemes que té el país. L’enquesta mostra que el que menys agrada són les desavinences en el si del tripartit. Els punts forts del govern de Montilla són, segons el baròmetre, les infraestructures i les qüestions relacionades amb l’Estatut d’Autonomia. Però crida l’atenció veure que el 51% dels catalans no saben quins partits formen el tripartit.