Des de les 9 hores els santcugatencs s'han acostat als diferens punts habilitats per fer la consulta. Prop de 60.000 persones i vuit col·legis electorals oberts. Alguns ho feien per primera vegada. D'altres eren més experimentats. I és que els únics requisits són tenir més de 16 anys i estar empadronat al municipi. Cap al migdia ja havien votat prop del 5% dels ciutadans amb dret a vot. Un percentatge petit, però que els organitzadors valoren positivament. VÍCTOR ALEXANDRE, portaveu de la Plataforma Santcugatenca per l'Autodeterminació "Si a l'Estat no consegueix un 36%, una xifra així per nosaltres seria un èxit perquè no tenim tants recursos". Més de 15.000 voluntaris repartits per tot Catalunya han contribuït, des de fa dies, a preparar aquesta jornada perquè tot surti bé. L'activitat dins del col·legi es repeteix també fora, a la plaça de la Vila, on s'han organitzat actuacions per als qui fan cua per entrar. Aquí a Sant Cugat les urnes es tancaran puntualment a les 20 hores. Poc després es donaran a conèixer les primeres dades provisionals. Els resultats definitius de tot Catalunya, però, no es coneixeran fins a les 23 hores.

Un sistema informàtic centralitzat és el que garanteix la transparència electoral, a més dels 15.000 voluntaris que vetllaran perquè el procés es desenvolupi amb normalitat. Les cinc organitzacions polítiques que recolzen el procés, CDC, ERC, ICV, CUP i Reagrupament, han aportat interventors a les meses.

Aquest dissabte es va celebrar la primera consulta a la població més petita de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà, on 18 els 19 vots emesos van respondre favorablement a la independència. Avui continua la crida a diversos indrets de Catalunya.