Data d’emissió: dijous 18 de novembre, a les 14.00 i a les 21.25 a BTV

Joaquín Sabina, “Noches de boda”

Hi ha gent que cita Churchill als seus blogs. Rivera s’estima més citar Joaquín Sabina, Fito o Estopa. Una de les frases que més li agraden del cantautor d’Úbeda és: “Que ser valiente no sea tan caro. Que ser cobarde no valga la pena” El cap de llista de Ciutadans confessa que té un punt transgressor dins del sistema. Una certa rebel·lia per canviar les coses, per dir allò que penses en públic.

María Jesús y su acordeón, “El baile de los pajaritos”

El record de la popular cançó transporta a Rivera al pis on va néixer, a la Barceloneta.  “La primera música que em ve al cap és aquesta”. Fins i tot intenta recordar el color “vermell” de la cinta de casette. “La Barceloneta de la meva infantesa era un barri familiar, eclèctic”. La família del pare era d’allà, els seus tiets eren estibadors del port. El candidat vivia a un “mig pis”, davant el popular bar La Bombeta. Acostumat al tamany del barri “quan anava al metge a la part alta al·lucinava amb l’amplada dels carrers”. “Era un barri que sentia la humitat. Però no veies el mar, era curiós viure al costat del mar i no veure’l”. Rivera continua fent esport al CN Barceloneta, i va aprendre a nedar als desapareguts ‘Banys de Sant Sebastià’. Encara avui passeja pel que va ser el seu barri d’infantesa: “si et pots escapar un migdia al gener o febrer, és un autèntic luxe”.  Rivera és fill únic, una circumstància que “té avantatges, però també inconvenients: he tingut tot el que he volgut, però sé el que costa”.

Hombres G, “Devuélveme a mi chica”

A Rivera li agraden els Hombres G perquè “tenen aquest puntet macarra, rebel, però també són una mica pijos”. Aquesta cançó li porta records a les tardes passades amb els seus cosins a una casa de Cardedeu. “Els grans ens portaven música. El meu tiet tenia un ‘loro’ amb la llengua dels Rollings.” El trajecte entre la Barceloneta a Cardedeu li semblava “un viatge”. A Cardedeu també va tenir la seva primera moto, una Montesa Cota 49.  “M’agrada riure i passar-m’ho bé. M’agrada la ironia”. A Catalunya creu que ens manca sentit de l’humor.

Los Rodríguez, “Para no olvidar”

Les cançons d’Andrés Calamaro i Ariel Rot “em porten a l’estiu”. Rivera sent nostàlgia dels estius sense preocupacions, la majoria de temps banyant-se i en remull. Tot i això descobreix els grups tard: “no he pogut veure’ls en directe”, confessa. L’esport ha estat molt important en la vida de Rivera. La majoria d’esports que ha practicat, diu, han estat “nobles”. “Et pots endur una patada o un cop”. Rivera fa el paral·lelisme amb la política: “La política treu la millor part humana, però també la pitjor. He tingut moments de pensar això és horrorós. I altres, que he pogut col·laborar per ajudar a millorar les coses”.

Bruce Springsteen, “The rising”

Aquesta cançó li porta el record de l’11 de setembre de 2001. “Em va agafar volant de Barcelona a Helsinki, on anava a fer l’Erasmus el darrer any de carrera”. A Finlàndia va anar a un centre comercial a veure les notícies. La cançó del ‘Boss’ li recorda a aquella escena surrealista “terrible”. Viatjar li ha canviat el punt de vista sobre moltes coses: especialment “veure que no som els pitjors ni els millors”. “Hem d’aprendre coses dels altres i hem d’aprendre a valorar les coses bones que tenim”. Rivera diu que va canviar com a persona amb 22 anys a l’intercanvi. Vaig tornar “hecho un hombre, que deia la meva àvia”.

Rosario, “Algo contigo”

La música de Rosario va lligada amb l’amor per la Mariona, “la meva millor amiga de l’institut”. Rivera diu que ha estat una “història de pel·lícula”. Es coneixen amb 14 o 15 anys a l’institut, i moltes vegades els fan fora de classe junts per xerrar. “Jo sempre li recomanava que tallés amb els altres”, assegura el candidat de Ciutadans. La Mariona “ha aconseguit que pensi que vull que sigui per tota la vida”. La seva companya ha estat un suport fonamental a la carrera política de Rivera: “Jo vaig entrar de cop a la política de casualitat, de la nit al dia. Hem sabut pair tot això junts”.

Estopa, “Mediterraneo”

La versió dels Estopa de Mediterraneo és una de les seves cançons favorites: “la portava d’alarma al mòbil”. I li porta al cap la pregunta que molts li han fet: “com és que vostè deixa un lloc estable a La Caixa per saltar a la piscina sense aigua?” és el meu “Way of life” i m’ha valgut la pena. “Jo no tinc en ment dedicar-me molt de temps com ho han fet Pujol, Fraga, Chaves o  Guerra. Crec que no és sa personal i políticament estar-hi massa anys”.

Totes les músiques d’aquest programa han estat escollides pel seu protagonista