Junqueras
Foto: ACN

(ACN/Redacció) Oriol Junqueras deixarà la presidència d’ERC temporalment el 9 de juny, per “obrir un procés de reflexió i escolta activa abans de decidir el seu futur”. A més, el partit celebrarà un congrés extraordinari el 30 de novembre. Així consta en el comunicat que ha enviat el partit després de la reunió de l’executiva d’aquest dimecres, després de gairebé quatre hores i mitja. Junqueras aspirava a presentar-se a la reelecció, i la secretària general, Marta Rovira, apostava per una “transició tranquil·la” amb un relleu a la cúpula del partit de tots dos. De moment, Junqueras no renuncia totalment a la presidència, però Rovira aconsegueix que deixi el càrrec almenys d’aquí a unes setmanes.

A l’executiva d’aquest dimecres s’ha imposat l’estratègia de la secretària general. D’una banda, ha aconseguit que el congrés se situï a finals d’any, el 30 de novembre, i no el 25 de juliol, com volia Junqueras. I, de l’altra, també s’ha acabat reconduint la situació perquè el president del partit abandoni el càrrec.

El sector més proper a Rovira considera que Junqueras ho tindria complicat de ser reelegit com a president d’ERC al congrés del juny, en cas que s’hi presentés. Per tant, tot apunta que del congrés del 30 de novembre en sortirà una direcció nova. Sobretot després que Rovira hagi anunciat que no es presentarà a la reelecció.

De l’adeu d’Aragonès a la voluntat de Junqueras

Junqueras es va oferir dimarts per continuar liderant la formació en una carta a la militància, tot i la davallada electoral i la decisió d’Aragonès d’abandonar la política. El cap de l’executiu en funcions va subratllar dilluns que abandonaria la primera línia política “per responsabilitat”. Però va afegir que també s’haurien d’assumir “responsabilitats col·lectives” al partit. Totes les mirades es van girar cap a Junqueras, màxim responsable d’ERC.

El president de la formació va asseverar a la carta dirigida dimarts a les bases del partit que es veia “amb cor i força” de continuar treballant pel país i “des del lloc que determini la militància d’ERC, a través dels màxims òrgans sobirans del partit que corresponguin”.

Rovira creu que s’ha acabat un cicle i aposta per un relleu tant d’ella com de Junqueras. La secretària general, exiliada a Suïssa des del 2018, aposta per una “transició tranquil·la” a la direcció.

Quatre hores de reunió

La reunió de l’executiva d’aquest dimecres s’ha allargat més de quatre hores. Hi han assistit Aragonès; Junqueras; Rovira (a distància); la vicepresidenta, Laura Vilagrà; consellers i conselleres de l’executiu (que no tenen dret a vot però que sí que hi poden intervenir), i gairebé tota l’executiva republicana. La trobada ha estat una continuació de l’executiva de dilluns a la tarda que, més en calent, va abordar els resultats del 12-M, ja després de l’anunci d’Aragonès d’abandonar la política.