(ACN/Redacció) El president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, han mantingut aquest divendres una primera trobada institucional al Palau de la Generalitat. La reunió, que ha començat poc després de les 9 hores al despatx del president, ha volgut ser una primera “trobada informal de feina” entre els màxims responsables del govern i de l’Ajuntament de Barcelona, per marcar l’ordre del dia d’una altra reunió de més importància prevista per al 4 de setembre.

Illa ha saludat Collboni a les portes de Palau, escenificant la nova etapa política que s’ha obert a plaça Sant Jaume amb els socialistes al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat.

jaume collboni salvador illa generalitat
Foto: Arnau Martínez / Maria Pratdesaba

Prioritzar l’accés a l’habitatge i la millora de la seguretat

Les dues parts ha pactat prioritzar l’accés a l’habitatge i la millora de la seguretat. També la necessitat de reforçar la xarxa de transport públic i altres elements de mobilitat, o la millora de l’espai públic i la qualitat de vida als barris. Aquestes qüestions s’ha prioritzat per “garantir el progrés social amb una ciutat més habitable, pròspera i saludable“, han assegurat fonts de l’executiu, amb l’horitzó del 2035.

El decret per eliminar els pisos turístics, sobre la taula

En tot cas, i tal com va avançar a EFE l’alcalde de Barcelona, Collboni ha instat el cap de l’executiu català i company de files al PSC a mantenir el decret del govern d’ERC per donar cobertura legal a l’eliminació dels pisos turístics que hi ha a la ciutat de Barcelona. L’alcalde considera “fonamental” mantenir aquest decret, aprovat pel govern de Pere Aragonès l’últim any del seu mandat, amb què podrà erradicar el 2028 els 10.000 pisos turístics de la ciutat.

Altres carpetes que tindran obertes serà la modificació de la taxa turística, la limitació dels creuers o la construcció de pisos socials a Barcelona, que es va aturar en no aprovar els pressupostos del 2024.

jaume collboni salvador illa generalitat
Foto: Arnau Martínez / Maria Pratdesaba

Una “relació de complicitat” amb la Generalitat

Collboni vol tenir una relació de “complicitat” amb la Generalitat d’Illa, basada en la “coincidència d’objectius de polítiques públiques”, i també de “lleialtat institucional com capital de Catalunya i d’exigència en defensa dels interessos dels barcelonins i les barcelonines”, tal com va dir en declaracions a l’agència EFE.

“L’exigència vindrà marcada per la petició que faré com a alcalde de la ciutat que els ciutadans de Barcelona tinguin dret a les mateixes inversions i als mateixos serveis que qualsevol altre ciutadà de Catalunya”, ha asseverat l’alcalde.

jaume collboni salvador illa generalitat
Foto: Arnau Martínez / Maria Pratdesaba