façana ajuntament de barcelona

El govern i els grups de l’oposició encaren els últims dies per a una negociació clau: la de les ordenances fiscals del 2025, és a dir, les taxes i impostos que els barcelonins hem de pagar en conceptes com l’impost sobre els béns immobles (l’IBI) i l’impost de vehicles, així com les taxes per serveis com l’aparcament, la recollida de residus i el clavegueram. Per actualitzar les ordenances, el govern de l’alcalde, Jaume Collboni, necessita, sí o sí, el suport de l’oposició… i ja s’ha activat el compte enrere.

Aquest divendres al matí, l’executiu del PSC presentarà la seva proposta d’ordenances per a l’any vinent i està previst que la sotmeti a debat i a una primera votació en la Comissió d’Economia i Hisenda de la setmana que ve (el 16 d’octubre). Aquesta comissió serà el moment de prendre el pols de l’oposició i de veure si aquest cop el govern Collboni aconsegueix que els grups li facin costat: l’any passat va ensopegar i l’oposició li va tombar les ordenances fiscals del 2024.

Congelar-les als barcelonins, encarir-les als turistes

Tot i desconèixer el detall de la proposta d’ordenances, el tinent d’alcaldia Jordi Valls ja va avançar al bàsics que la intenció és fer una congelació de taxes generalitzada per als barcelonins. Per contra, l’executiu vol fer servir “tots els instruments per incidir en la fiscalitat turística“. Els qui també volen encarir el que paga el turisme són BComú i ERC: els comuns proposen cobrar l’IBI màxim als hotels de luxe, mentre que ERC vol doblar el recàrrec municipal a la taxa turística, dels 4 € actuals als 8.

Junts lamenta que el govern de Jaume Collboni no vol negociar amb ells les ordenances fiscals, tot i que la formació és partidària de congelar o rebaixar les taxes i impostos. El PP, per la seva banda, ha proposat deixar congelades les taxes que paguen els paradistes dels mercats municipals, mentre que Vox (a qui el govern del PSC no ha convocat a cap reunió) demana una rebaixa de l’IBI.

La maquinària dels partits frena el pressupost

Les possibles aliances o desavinences que els partits demostrin amb les ordenances fiscals poden ser un indicador de la sort que acabarà tenint el pressupost municipal del 2025. En aquest cas, el govern de Collboni no té tanta pressa com amb les ordenances perquè la normativa no l’obliga a dur-lo a votació abans que acabi l’any. A banda d’això, hi ha un altre factor al damunt de la taula: bona part de l’oposició està immersa en processos interns dels mateixos partits, que estan alentint les negociacions amb l’executiu.

ERC —la força més propera al govern de Collboni, amb qui ja havia tancat un preacord de govern— està pendent d’un congrés nacional de refundació, el 30 de novembre. BComú —l’altre aliat prioritari de l’alcalde— haurà de gestionar la marxa d’Ada Colau, a finals d’aquest octubre. I Junts, al seu torn, també té convocat un congrés per reconfigurar-ne el lideratge, l’últim cap de setmana d’aquest mes d’octubre.