L’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha explicat aquest dimecres que el cos policial té sota control 82 punts de Barcelona amb risc de presència d’armes blanques. Ho ha dit en el marc de la compareixença en una Comissió Extraordinària de Seguretat, forçada per Junts, per parlar exclusivament sobre l’increment d’ús de navalles i altres armes blanques a la ciutat.

En concret, Velázquez ha assegurat que la policia municipal ha determinat 82 punts “on és susceptible que es produeixi algun tipus de trobada de risc”, com concentracions de joves en l’àmbit de l’oci nocturn o on hi hagi persones amb antecedents d’agressions. L’intendent major ha dit que “estem fent presència preventiva als llocs que considerem d’interès”, amb l’ajuda de 84 pales detectores de metalls, i que “hem trobat armes quan ens posem el algun dels 82 punts”.

Per Velázquez, però, la presència dissuasiva de la Guàrdia Urbana i els controls estan funcionant, a les portes de la Festa Major de la Mercè 2024:

Aquests dies hem intensificat els controls i ahir, pràcticament, ja no trobàvem armes blanques”
Pedro Velázquez, intendent major de la Guàrdia Urbana

Batlle: “Tenim un problema”

Més enllà dels controls preventius que està fent la Guàrdia Urbana, la policia municipal també està treballant conjuntament amb els Mossos d’Esquadra en el marc del pla Daga, contra les armes blanques. Pedro Velázquez també ha dit que la Urbana “ha donat una volta” al dispositiu propi per conèixer millor a quines zones de la ciutat es duen a terme les agressions per arma blanca i que “s’està explorant la via penal” per endurir les penes en els casos més greus de tinença o ús de navalles.

Per la seva banda, el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha admès que “som conscients que tenim un problema quant a l’ús d’armes blanques a Barcelona” i ha recordat que les xifres de delictes per lesions a Barcelona han crescut un 7,5 %. Batlle també ha dit a la comissió que la Guàrdia Urbana treballa per fer “una reacció ràpida que pugui assistir ràpidament la víctima” que hagi patit ferides, abans que arribin els efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques.

Noves bandes de joves amb navalles

Segons les dades de la Guàrdia Urbana, el perfil majoritari de qui utilitza o agredeix amb armes blanques és un home, entre 16 i 34 anys, amb antecedents per delictes contra la salut pública o per fets violents. La presència de navalles es concentra en entorns festius i en horari nocturn, i un 42 % de les vegades es fan servir per amenaçar, sense arribar a cometre cap lesió.

L’intendent major de la Guàrdia Urbana també ha alertat que la policia té detectades “estructures incipients” de noves bandes de joves a Barcelona que utilitzen armes blanques “per efecte mimètic” d’altres bandes llatines ja consolidades. Segons Velázquez, a Barcelona hi ha hagut un “augment de l’agressivitat” perquè el 2020 es van registrar 2.100 baralles, mentre que el 2023 n’hi va haver 5.106: suposa un increment del 143 %.