La Guàrdia Urbana de Barcelona estrenarà pistoles elèctriques abans de l’estiu del 2025. Ho ha explicat durant el plenari municipal del mes de juliol el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle. Ha assegurat que, després d’estudiar la petició del cos d’incorporar aquest tipus de dispositiu, aquest setembre l’Ajuntament iniciarà els tràmits per comprar un total de 22 pistoles Taser. Fins que entrin en funcionament, el consistori també elaborarà un protocol d’aplicació d’aquestes armes, que haurà de referendar el Ple.

Més enllà de la compra de les pistoles elèctriques, Batlle també ha anunciat que, amb les darreres incorporacions, el cos de la Guàrdia Urbana arribarà a la xifra de 3.500 agents a partir de setembre, i que l’objectiu és arribar fins a 4.000 a finals del mandat. Quant a vehicles, just abans del ple, Batlle i l’alcalde, Jaume Collboni, han presentat sis tot camins híbrids que farà servir la UREP.

L’oposició, majoritàriament a favor de les Taser

L’anunci d’ús de pistoles elèctriques ha rebut, majoritàriament, l’acceptació dels grups de l’oposició. Jordi Martí (TriasxBCN), però, ha lamentat que Batlle no ha parlat de comprar més pales detectores d’armes blanques, “que és la crisi principal que tenim actualment” i Juan Milián (PP) ha aplaudit el “compromís amb les Taser, que estan a mig camí entre una porra i una arma letal”. Gonzalo de Oro (Vox) també hi ha donat suport.

En canvi, la mesura no ha convençut ni comuns ni republicans. Marc Serra (BComú) ha demanat al govern Collboni “que s’esperi i apliqui un principi de prudència”, davant de la mort d’un ciutadà a Badalona (el 2021) per l’ús d’una pistola elèctrica per part dels Mossos d’Esquadra. Jordi Coronas (ERC) ha instat l’executiu a posar l’atenció en “recursos, justícia ràpida i reinserció; ens hem de centrar en això i no en pistoles Taser”.