periodistes al mosaic de Miró a la Rambla
Foto: Elisenda Rosanas (ACN)

(ACN/Redacció) El Govern espanyol desclassificarà els informes del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) sobre els atemptats del 17 d’agost del 2017. Segons han confirmat aquest dimecres fonts de l’executiu, no hi ha res a amagar pel que fa als serveis d’intel·ligència.

Es reactiva la comissió d’investigació al Congrés

L’oferiment arriba després que aquesta setmana s’hagi reactivat la comissió d’investigació del Congrés sobre aquest assumpte. De fet, aquest dijous hi haurà una reunió en què, previsiblement, s’aprovarà el seu pla de treball.

El grup, impulsat per Junts, té per objectiu a saber “la veritat i les implicacions” dels atemptats de Barcelona i Cambrils i els de Míriam Nogueras ja han mostrat interès a saber, per exemple, la relació entre el CNI i Abdelbaki es-Satti, imam de Ripoll.

Tal com consta al pla d’actuació de la comissió, cal demanar al conjunt de les administracions públiques, autoritats i funcionaris tots els documents, informes, antecedents o dades que siguin necessaris per investigar, aclarir i analitzar el que va passar en aquell cop terrorista on va morir setze persones. Des del Congrés també hi ha la intenció d’obrir una fase de compareixences que s’elaborarà i aprovarà pròximament.

Pel que fa als càrrecs vinculats al CNI hi ha dos escenaris possibles. Si s’opta per aplicar la llei que regula els serveis d’intel·ligència, haurien d’explicar-se davant la comissió de secrets oficials, que es fa a porta tancada. Si, per contra, el Consell de Ministres desclassifica la informació reservada o secreta que hi pugui haver en relació amb els atemptats, els membres del centre compareixeran davant la comissió dels atemptats, que és pública.

En aquesta carpeta, es demanarà informació per part del CNI sobre el registre de visites a Es-Satty a la presó de Castelló per part dels membres dels serveis secrets, així com la transcripció de les entrevistes mantingudes. Des de la comissió també es vol conèixer la informació existent sobre el permís de residència de llarga durada de l’imam i el seu procés de gestió.

Pel que fa als atemptats en si, es demana si hi va haver alguna circular a escala policial advertint de l’aplicació del reglament europeu sobre precursors d’explosius, així com el sumari amb vídeos i proves de veu dels testimonis. També es volen les proves documentals de la furgoneta blanca que es va trobar al carrer Sant Pere, de la Ràpita, dies després de l’explosió a Alcanar, propietat d’Abdelbaki es-Satty, i que hi ha al dipòsit dels Mossos a Terrassa.