llistes eleccions generals 2023 barcelona

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la Llei orgànica de regulació de l’eutanàsia, que permet la mort assistida i converteix l’Estat en el sisè país que la legalitza (per darrere d’Holanda, Bèlgica, Luxemburg, el Canadà i Colòmbia).

La llei ha obtingut 198 vots a favor -PSOE, Podem, Cs, ERC, JxC, PDeCAT, PNB, Bildu, Compromís i BNG-, els quals han recordat que la llei no obliga ningú sinó que ofereix als pacients en situació irresoluble la possibilitat de morir dignament. Per contra, PP, Vox i UPN (138 vots) han denunciat el que consideren una llei “inoportuna i inconstitucional” que en paraules del diputat d’UPN Carlos García Adanero “empeny” els pacients al suïcidi.

La llei –que va arribar al Congrés en forma de proposició de llei del PSOE- ha superat el llindar de la majoria absoluta que requereix la seva condició de llei orgànica i ara es debatrà al Senat.

Procediment i requisits

Aquesta llei estableix un procediment perquè els pacients que ho desitgin puguin demanar que se’ls apliqui l’eutanàsia, tant en centres hospitalaris com a casa. Els requisits, però, són diversos i només ho podran demanar els majors d’edat que pateixin una malaltia greu, crònica, invalidant o incurable en situacions associades a un “patiment físic o psíquic constant i intolerable” i quan, a més, existeixi la “seguretat” o una gran probabilitat que no hi hagi capacitat de cura o millora.

Un cop es completi la tramitació i entri en vigor, la llei regularà que els qui sol·licitin l’eutanàsia ho facin en dues peticions per escrit separades per un mínim de 15 dies. La decisió ha de ser autònoma i sense pressions, i es pot fer palesa a través d’una declaració de voluntats anticipades.

Dos facultatius seran els encarregats de fer-ne l’avaluació i remetran el seu examen a una comissió de control, que haurà de donar el seu vistiplau a l’aplicació de l’eutanàsia. En cas de penediment, el pacient se’n podrà desdir en qualsevol moment.

Suïcidi assistit per part dels facultatius

L’eutanàsia es durà a terme sempre amb la participació de personal sanitari. Si es tracta d’un suïcidi assistit, s’aplicarà per part del mateix pacient, que es podrà subministrar la substància amb observació mèdica.

En cas d’eutanàsia per part dels facultatius, la llei preveu que els facultatius poden acollir-se a l’objecció de consciència i deixar-ho en mans d’un altre metge.