(ACN / Redacció) El líder d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona i diputat al Parlament de Catalunya, Ernest Maragall, ha acusat el rei Felip VI d’actuar amb “cinisme” durant el discurs de la Nit de Nadal per les seves referències a la integritat moral. “Sona com una burla grotesca”, ha dit Maragall, lamentant que el monarca no es referís en cap moment a les investigacions judicials sobre les actuacions del seu pare, el rei emèrit. Per Maragall, va ser un discurs “de cartró pedra” aferrat a conceptes “cada cop més buits, com la unitat i la estabilitat”.

Per això Maragall ha contraposat la “dignitat i afany de llibertat” de Macià amb el missatge del monarca i creu que l’expresident català estaria “orgullós” de Catalunya, un país que “no només gestiona”, sinó que “negocia, dialoga i guanya dignitat” amb la confiança “per ser referència”. Maragall ha defensat l’acord a dues bandes per aprovar el pressupost a la Generalitat i l’Ajuntament “en els termes i el moment en què toca”. Segons el líder d’ERC a Barcelona, és la primera peça d’un projecte de país que el partit construeix “amb totes les conseqüències”.

Ofrena floral a la tomba de Macià

La de Maragall no ha estat l’única crítica al discurs del Rei durant l’ofrena floral a la tomba de l’expresident Macià. L’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha limitat a considerar-lo un missatge “buit” i ha admès que “n’esperàvem poc i ha aportat molt poc”. I l’ha contraposat amb la lluita per “la causa de la llibertat i la causa del progrés” que va fer Macià.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha volgut recordar el llegat de Macià i ha ressaltat que les institucions catalanes actuals són hereves de les que va restaurar Macià “de la legitimitat d’aquelles institucions que ell va restaurar i que van sobreviure i han sobreviscut a 40 anys de dictadura, amb exili, amb persecució i amb repressió fins al dia d’avui”. Com és tradicional, l’ofrena a Macià ha comptat amb la presència de representants del govern català, del Parlament de Catalunya, de partits nacionalistes com Esquerra, Junts, el Partit Demòcrata i també d’entitats sobiranistes com l’ANC i Òmnium.