Gran expectació per veure l'entrada al Parlament per primera vegada de Joan Laporta com a diputat electe. De fet ha arribat amb mitja hora d'antelació i ha aprofitat per passar per la botiga on després de mirar diversos llibres sobre la història de la institució, s'ha decantat per 'La petita història del parlament', un regal per als seus fills ha dit. I de la trobada amb Artur Mas n'ha trancendit ben poca cosa, ja que el cap de llista de Solidaritat Catalana ha estat l'únic lider polític que ha evitat fer declaracions, encara que el seu partit ja ha avançat que si Mas té no té en el programa proclamar la independència, votaran en contra de la investidura. Un vot contrari que si no canvien molt les coses també emetrà Esquerra Republicana. L'únic que podria canviar l'opinió de la formació que lidera Joan Puigcercós és que Convergència accepti algunes de les seves demandes com el referèndum sobre la independència o mantenir certes polítiques socials. Ara, diuen, la pilota és al camp d'Artur Mas. I precisament la deriva nacionalista és el que fa a Ciutadans decantar la balança cap a no facilitar la investidura d'Artur Mas. Albert Rivera ha posat tres condicions: aprovar mesures per sortir de la crisi, accelerar un pacte anticorrupció i acatar la sentència del Constitucional sobre l'estatut, a la qual cosa el lider nacionalista no està disposat. Durant tres dies han passat pel Parlament els líders de les set forces polítiques que conformaran l'arc parlamentari. Ara caldrà veure si aquestes trobades serviran a Artur Mas per acostar posicions amb els partits que li han de facilitar la investidura.

De les tres reunions que Mas ha mantingut avui al Parlament, l’última ha estat la que ha generat més expectació. Era la primera vegada que Joan Laporta entrava a la cambra catalana com a diputat electe. Ha estat l’únic cap de llista que ha evitat fer declaracions, argumentant que ara on cal parlar és el Parlament (just el lloc on es trobava). El líder de SI no ha concretat, doncs, si donarà suport a la investidura d’Artur Mas, però es considera poc probable atès que el seu partit sempre l’ha condicionat a una declaració unilateral d’independència.

Al matí ha estat el torn de Joan Puigcercós, que ha explicat que ara és CiU qui ha de decidir si vol anar amb el Partit Popular o amb Esquerra Republicana de Catalunya. Segons Puigcercós, ERC d’entrada pensa votar que no a la investidura de Mas perquè CiU no està disposada a acceptar algunes de les sis propostes programàtiques que li han plantejat: un referèndum d’independència, negociar un concert econòmic, millorar l’eficiència de l’administració, preus justos per al sector agrari, un banc públic català i garantir les polítiques socials.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha trobat coincidències amb Artur Mas en les propostes per sortir de la crisi i les mesures de regeneració democràtica. Però Ciutadans condiciona el seu suport a la investidura al compromís d’aplicar estrictament la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Això comportaria la reforma de diverses lleis catalanes actualment vigents, cosa que CiU no està disposada a assumir.

Negociacions per formar la mesa

En paral·lel als contactes per aconseguir suports a la investidura, avui s’han iniciat les converses per explorar les possibilitats d’acord en la constitució de la Mesa del Parlament. Felip Puig i Josep Maria Pelegrí, per part de CiU, s’han reunit en privat amb els socialistes Joaquim Nadal i Miquel Iceta. ERC també obrirà negociacions amb CiU, a través de Joan Ridao i Anna Simó.