La marxa de dissabte començarà als Jardinets de Gràcia a les sis de la tarda i recorrerà el passeig de Gràcia fins a la plaça de Catalunya. “Un cop arribi allà, – ha detallat Colau- el que s’està preparant és una cosa breu, simbòlica, algunes paraules i una mica de música”, i ha insistit que “les autoritats no han de ser protagonistes, ni a la manifestació ni a la plaça de Catalunya”. L’alcaldessa ha revelat que l’Ajuntament no ha tingut “cap coneixement” per part de la Casa del Rei de l’assistència de Felip VI. “Ni abans ni ara”, ha puntualitzat, en referència a la posició de la CUP, que havia anunciat que no hi assistiria si també hi era el monarca. “Crec que no vindrà”, ha conclòs Colau.
“Gran exercici de professionalitat”
Dels fets de la Rambla, l’alcaldessa ha reiterat l'”agraïment” als agents de la Guàrdia Urbana, especialment als que estaven allà, i ha destacat que el “gran exercici de professionalitat” dels cossos de seguretat i dels serveis d’emergències ha permès “salvar vides” entre els ferits més greus. “Hi ha tota una ciutat afectada i és lògic tenir por i angoixa”, ha assegurat i ha recordat que, per això, s’ha posat a disposició de tota la ciutadania el telèfon i el servei d’acompanyament del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).
Colau ha dit que ara la prioritat és que totes les administracions treballin juntes, “de forma rigorosa, més units i coordinats que mai i amb fets contrastats”. “Sí que hi ha preguntes importants: ens haurem de preguntar per les causes, per com pot ser que amb nois tan joves i integrats en una població petita, ningú no notés un procés de radicalització o el tema del finançament de les organitzacions terroristes“, ha asseverat Colau, que considera, però, que ara encara no és el moment d’entrar en aquests debats i que caldrà fer-ho “a poc a poc”.
“La diversitat és motiu d’orgull”
L’alcaldessa també ha expressat el suport a la comunitat musulmana de Barcelona, de la qual ha dit que “no estan sota sospita” i que són “víctimes, no només de l’atemptat, sinó també d’un fenomen de crimininalització”. Colau ha dit que “es reforçarà en el que calgui” el protocol contra la islamofòbia que ja existeix perquè “la diversitat de Barcelona és motiu d’orgull”.
Sobre les mesures de seguretat que es puguin implantar en el futur, ha afirmat que “són els experts tècnics, de seguretat, els que han d’avaluar-les en funció dels riscos i les necessitats”. Ha recordat que l’ús de pilones i altres obstacles estava previst en esdeveniments abans de l’atemptat i que ja s’han utilitzat en altres ocasions. Ha dit, però, que “si calen reforços específics, es faran”, tal com es va acordar a la Junta Local de Seguretat d’aquest dimecres. Colau ha posat a disposició de les administracions amb competències antiterroristes els 3.000 agents de la Guàrdia Urbana: “són les antenes que tenim per ajudar a detectar” conductes sospitoses.