Diverses entitats d’àmbits molt diversos han organitzat actes per fomentar la transparència i lluitar contra la corrupció. Un dels més rellevants serà la signatura del Pacte Social contra la Corrupció, que tindrà lloc al Parlament. Hi participaran la majoria dels grups polítics amb representació a la cambra catalana, així com diversos col·legis professionals i entitats ciutadanes, com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). El document consta d’un decàleg que guia les actuacions del Parlament per evitar la corrupció. A més, s’ha establert una comissió permanent que ha de vetllar perquè s’apliquin cadascun dels punts d’aquest text.

Precisament fa unes setmanes l’Ajuntament va presentar l’Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques, que realitzarà auditories i investigacions puntuals i disposarà d’una bústia per denunciar qualsevol indici d’irregularitat a l’Administració.

En aquesta jornada reivindicativa, el sindicat juvenil de la UGT, l’Avalot, ha fet una “performance” titulada ‘Circ de corruptes’ davant la seu del Banc d’Espanya, a la plaça de Catalunya, per denunciar els casos que afecten l’estat espanyol i que comprometen les finances públiques.

D’altra banda, l’Oficina Antifrau de Catalunya i el Futbol Club Barcelona organitzen una jornada sobre la corrupció en el món de l’esport. Hi participaran experts internacionals en corrupció i dirigents dels màxims organismes esportius mundials.