eleccions europees 2024

Moltes escoles catalanes donen una peça de fruita al dia als alumnes durant tota una setmana i diverses vegades durant el curs. Això qui ho paga? Doncs és molt senzill: les institucions europees, com a part d’un pla per fomentar l’alimentació saludable i sostenible des de la infància.

No és l’únic exemple de la presència d’Europa a la primària i la secundària. També hi ha plans de formació per a adolescents, per exemple, sobre notícies falses —les “fake news”—, per ajudar els joves a ser més crítics i a tenir més eines per esquivar manipulacions i discursos enganyosos.

“És una tasca molt difícil, perquè la desinformació està pertot arreu, però la nostra tasca és ajudar els joves a conèixer com combatre-la, no només per tenir informació veraç, sinó també com a garantia per a la democràcia“, explica Manuel Szapiro, el director de l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona. Les institucions de la Unió estan molt preocupades darrerament per les ingerències d’altres regions en els processos electorals, amb voluntat de confondre els votants i alterar els resultats.

Suport a l’ecosistema cultural

Europa també impacta molt directament en la creació artística, amb ajudes directes per a la producció musical, de teatre i audiovisual en les diferents llengües regionals i també per impulsar les expressions culturals locals. Un bon exemple en poden ser els projectes cinematogràfics fora dels grans circuits de producció, com la pel·lícula catalana ‘Alcarràs’, que es va finançar amb fons europeus i va recollir una pila de premis; i ‘Robot Dreams’, un film d’animació candidat als premis Oscar de l’any passat i que va produir una productora barcelonina amb seu al Poblenou.