(Redacció/ACN) Ja se n’havia parlat i força al llarg de la campanya, però aquest dijous l’aprovació de la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats ha marcat de ple els actes i les intervencions dels candidats a les eleccions europees del 9-J. Els independentistes són els qui més l’han celebrada i també el PSOE ha presumit de l’aprovació de la norma.

Les formacions constitucionalistes, tal com s’esperava, han carregat amb duresa contra la llei i tant Ciutadans com el PP ja han avançat que la portaran davant la justícia europea per intentar tombar-la.

Comín (Junts): “L’aprovació de la llei no ha comportat cap preu polític”

Des de la Biennal de Venècia, el candidat a les eleccions europees de Junts, Toni Comín, ha qualificat l’aprovació de la llei d’amnistia com “una gran victòria de l’independentisme”. Per Comín, la llei “no ha comportat cap preu polític” per a Junts, ja que en l’acord amb el PSOE “no es renuncia a res”. D’altra banda, Comín ha llançat un avís als jutges que vulguin retardar-ne l’aplicació presentant qüestions prejudicials a Luxemburg. “Faran el ridícul; […] no hi ha contradiccions entre la llei d’amnistia i el dret europeu”, ha assegurat.

Junqueras (ERC) assegura que lluitaran per “tornar a votar” en un referèndum

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha celebrat l’amnistia aprovada aquest dijous com una “victòria molt important” per a Catalunya i ha assegurat que l’independentisme continuarà lluitant per “tornar a votar” en un referèndum sobre la secessió de Catalunya. En declaracions als mitjans a la sortida del Congrés, Junqueras ha afirmat que “per a molta gent l’aplicació” de la llei serà “força automàtica”, si bé preveuen que per a alguns, com ell mateix, serà més problemàtica perquè “és probable que alguns tribunals posin bastons a les rodes en molts casos“.

El PP demanarà a la Comissió Europea que actuï davant la “infame” llei d’amnistia

La cap de llista del PP al 9-J, Dolors Montserrat, ha anunciat aquest dijous que el PP demanarà a la Comissió Europea que actuï davant l’aprovació de la “infame” llei d’amnistia. Des de Lugo, Galícia, Montserrat ha acusat Sánchez “d’entregar” el Codi penal i la llei d’amnistia “per donar privilegis i impunitat a uns pocs en contra dels espanyols”. Segons ella, el PSOE s’ha convertit “en la marca blanca d’ERC” mentre que el PP ha crescut “pels votants socialistes farts del socialisme agenollat”. A parer seu, el president del Govern espanyol “necessita Puigdemont” i ha augurat que “li entregarà” la Generalitat.

Ciutadans acusa Sánchez de “corrupció política” i afirma que la pararan a Brussel·les

Ciutadans ha acusat Pedro Sánchez de “corrupció política” per la llei d’amnistia. Així ho ha afirmat el cap de llista a les eleccions europees, Jordi Cañas, en una atenció a mitjans aquest dijous des de les portes del Congrés. Segons Cañas, “la corrupció política es pot analitzar pels diners que es cobren o els vots que s’obtenen”. “Sánchez ha decidit passar a la història d’Espanya sent el president que per set vots va trair la democràcia espanyola, la Constitució, els seus votants i el principi d’igualtat de la llei“, ha assegurat. Cañas ha avançat que pararan aquesta “corrupció política” a Brussel·les. També ha dit que Feijóo serà “el segon major beneficiat” de la llei perquè no “vacil·larà” a pactar amb Junts si vol governar.

Illa defensa una nova etapa per superar el “rancor”

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha afirmat que aquest dijous és un dia “rellevant” per l’aprovació definitiva de la llei d’amnistia. “Les coses no passen per casualitat”, ha defensat des d’un acte a Manresa. I és que, segons Illa, l’amnistia és un pas més d’un camí que porta a una nova etapa. “Deixarem de costat el rancor i la paràlisi. Serà una etapa en què comptarem amb tothom”, ha afegit. Illa també ha definit amb tres paraules l’actitud del PSC de cara a les negociacions per a la constitució del Parlament i la investidura: discreció, claredat i coherència.