(Redacció/ACN) La campanya de les eleccions europees 2024 avança i els candidats continuen amb la seva agenda electoral. Aquest dimecres Junts s’ha traslladat a Eslovènia, des d’on ha tornat a centrar el seu discurs en el dret a decidir i la repressió al moviment independentista. El PSC, ERC i Podem han fet una crida a la mobilització electoral i han apel·lat al vot progressista per frenar l’auge de l’extrema dreta.

Per la seva banda, el PP segueix amb la seva croada particular contra el PSOE i ha denunciat els casos de corrupció en què presumptament hi ha involucrats membres del Govern espanyol. I Ciutadans critica precisament que el PP i el PSOE monopolitzin la campanya amb “la corrupció” i “el fang” de la política estatal.

Comín (Junts) creu que l’amnistia tanca una etapa: “Ara volem el referèndum”

El cap de llista de Junts per al 9-J, Toni Comín, ha traslladat aquest dimecres la campanya per a les eleccions europees a Ljubljana (Eslovènia) per participar en una taula rodona amb l’expresident de la república Milan Kucan i l’eurodiputat Milan Brglez. Des d’allà, Comín ha assenyalat que l’aprovació de l’amnistia al Congrés dels Diputats permetrà tancar “l’etapa repressiva provisionalment” i ha dit que l’objectiu ara és el referèndum d’autodeterminació. “Volem explicar a la UE que hi ha vies constitucionals per fer-lo”, ha afirmat. Alhora, Comín ha acusat les institucions europees de “tancar els ulls davant les violacions” de drets civils i polítics a l’estat.

López (PSC): “La cooperació entre les grans famílies polítiques s’ha trencat”

En un míting dels socialistes a Terrassa, el candidat del PSC a les eleccions europees, Javi López, ha situat les eleccions europees com una “cruïlla històrica” en què Europa ha de decidir “si camina cap a l’abisme de la mà de l’extrema dreta o construeix més Europa de la mà dels socialistes“. En aquest sentit, també ha lamentat que la “cooperació històrica” entre les dues famílies s’ha trencat perquè des del centredreta europeu “han dimitit de la seva funció”.

ERC proposa crear lots menstruals gratuïts a la UE

Esquerra Republicana proposa crear “lots menstruals gratuïts” a la Unió Europea i rebaixar impostos a aquests productes. La candidata republicana a les eleccions europees, Diana Riba, ha defensat portar a Brussel·les la iniciativa, impulsada pel govern de Pere Aragonès aquesta legislatura, en un acte aquest dimecres al Nova Economia Fòrum de Madrid. “La pobresa menstrual és una gran realitat a Europa”, ha constatat. Riba creu que s’han d’incloure els productes per a la regla en la llista europea que permet rebaixar a zero els impostos. D’altra banda, Riba ha aprofitat l’acte per cridar a la “mobilització” electoral.

Montero (Podem) creu que l’esquerra “ha de prendre la iniciativa” a Europa

La candidata de Podem, Irene Montero, també ha demanat aquest dimecres el vot per a les esquerres i ha alertat dels perills que suposa l’extrema dreta quan “ocupa posicions de poder”. En aquesta línia, Montero ha reivindicat que l’esquerra ha de prendre la iniciativa i que cal treballar plegats a Europa. Tot i que no s’ha mullat sobre un possible reagrupament amb Comuns Sumar després del 9 de juny, ha afirmat que “hi ha moltes formes de col·laborar”. D’altra banda, la cap de llista de Podem a les eleccions europees ha avançat que el seu grup farà “molt soroll”, ha dit, si obté escons al Parlament Europeu.

Dolors Montserrat (PP), sobre el PSOE: “Estan submergits en la corrupció”

Des d’Oviedo (Astúries), la cap de llista del PP al 9-J, Dolors Montserrat, ha acusat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el PSOE de recórrer “al relat del fang” perquè “tot el seu entorn fa olor de podrit i no saben com sortir-ne”, amb relació als casos de corrupció que presumptament apunten a membres del Govern. Montserrat ha insistit novament que a Sánchez només li queda un camí, convocar eleccions: “La legislatura s’ha col·lapsat i el seu temps ha acabat”. L’executiu, ha dit, només se sosté sobre la llei d’amnistia, que és “la demolició de l’estat de dret”.

Ciutadans critica la campanya “del fang” del PP i el PSOE

El candidat de Ciutadans a les eleccions europees, Jordi Cañas, ha denunciat que el PP i el PSOE tinguin “monopolitzada” la campanya del 9-J amb “allò més fosc de la política” en lloc de parlar de la UE. Cañas ha lamentat que els discursos de socialistes i populars se centrin en la “corrupció” i que l’atenció mediàtica no sigui per als afers que afecten el club comunitari, sinó per al “fang”. Des de Ceuta, el cap de llista de la formació taronja també ha criticat que el Govern espanyol “no notifiqués a la Comissió” que el Marroc, al seu parer, no està complint amb els acords que té amb l’Estat sobre la ciutat.