Recta final de la campanya per a les eleccions europees del 9-J. Falten només quatre dies per als comicis d’aquest diumenge i la política nacional ha tornat a ser protagonista en els discursos dels candidats i les formacions polítiques, que han reaccionat a la carta publicada aquest dimarts pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per la citació de la justícia a Begoña Gómez, la seva dona.

El PSC ha donat suport al president i considera que la voluntat d’aquesta acció judicial ha estat la d’entorpir la campanya electoral. Per aquest motiu, ha fet una crida a la mobilització dels seus votants. Tant Junts com ERC han criticat la missiva de Sánchez i han demanat que les paraules es converteixin en fets. I Ciutadans ha acusat el president d’Espanya “d’atacar la divisió de poders”.

López (PSC): “La citació és una anomalia, cal respondre a les urnes”

El candidat del PSC a les eleccions del 9-J, Javi López, ha fet una crida als ciutadans a respondre a les urnes a la voluntat de la justícia “d’interferir” en la campanya amb la citació de Begoña Gómez, la dona del president espanyol. “És una anomalia a cinc dies de la votació. Es pot respondre a les coses amb vots i diumenge hi ha unes eleccions importants per a Europa”, ha afegit en una entrevista a TV3. D’altra banda, ha defensat que “no hi ha ningú que pugui fer més” pel català a Europa i s’ha compromès a “aportar la força” de la socialdemocràcia europea perquè el català es pugui utilitzar al Parlament Europeu.

Riba (ERC) respon a Sánchez amb una carta i demana lluitar contra el “lawfare”

La candidata dels republicans a les europees, Diana Riba, ha respost a la carta a la ciutadania que aquest dimarts va enviar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. Riba entén la “indignació” de Sánchez per “l’ús injust i venjatiu” de la llei que fan els jutges a l’estat, però li ha reclamat “superar els debats sobre la persecució i començar a lluitar contra els perseguidors”. En aquest sentit, ha retret que el PSOE no votés a favor de la PNL que els republicans van portar al Congrés per lluitar contra el “lawfare”. “El PSOE no és el que diu, és el que vota”, ha etzibat Riba al màxim mandatari dels socialistes.

Fragment de la carta que Diana Riba (ERC) ha publicat a les xarxes socials

Comín recrimina a Sánchez la carta i veu viable el suport de Junts per reformar el CGPJ

Junts ha demanat “menys paraules i més reformes” al president Pedro Sánchez per garantir el bon funcionament de la justícia espanyola. En aquesta línia, el candidat de Junts al 9-J, Toni Comín, veu “intel·ligent” donar suport a una reforma del CGPJ “si ha de facilitar que els jutges actuïn d’acord amb la llei“. En clau europea, Comín també ha exigit la implicació de la nova Comissió Europea (CE) que sorgeixi dels pròxims comicis europeus en el procés d’autodeterminació de Catalunya. “Prou de dir que és un afer intern, ha de mediar partint de la premissa que les nostres aspiracions són legítimes“, ha sentenciat.

Cañas (Cs) acusa Sánchez “d’atemptar” contra l’estat de dret i “copiar” el discurs independentista

El candidat de Ciutadans, Jordi Cañas, ha acusat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, “d’atemptar” contra l’estat de dret i “d’atacar la divisió de poders”, arran de la seva carta. A més, Cañas ha dit que Sánchez “copia” l’argumentari dels independentistes, ja que alimenta el discurs de “lawfare” a la justícia espanyola. En una atenció als mitjans aquest dimecres a l’Hospitalet de l’Infant, a tocar de la central nuclear de Vandellòs, el candidat de Cs ha ironitzat dient que el cap de l’executiu espanyol és “radioactiu” i que “genera uns residus altament tòxics”, ja que “ha perdut el respecte” per l’estat de dret.

Asens (Comuns) portarà el govern davant el TEDH si manté la “inacció” davant la crisi climàtica

Per la seva banda, el candidat de Comuns als comicis europeus, Jaume Asens, ha avisat que portarà el govern català davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) si manté la seva “inacció” per combatre la crisi climàtica. Asens ha dit que estarà “amatent” al futur de Catalunya i ha assegurat que, si el futur executiu “no és prou curós amb el respecte dels drets fonamentals”, acudirà al tribunal amb seu a Estrasburg. El dirigent ha explicat que s’ha inspirat en la sentència que va emetre el TEDH a l’abril contra Suïssa, condemnada per no limitar “de forma apropiada” les emissions contaminants i perjudicar la salut de les persones grans.