(ACN) El Ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dilluns una declaració institucional contra l’amnistia als encausats del procés. El text, elaborat en una reunió extraordinària aquest dilluns a la tarda a Madrid, ha recollit nou vots a favor, cinc en contra i un en blanc. Segons el text, el consell mostra la seva “preocupació i desolació intensa” per la “degradació” o, fins i tot, “abolició” que suposaria una llei general de perdó per a l’estat de dret a Espanya. “Confondre l’interès d’Espanya amb l’interès del president del Govern en funcions per evitar la formació hipotètica de governs de partits d’una ideologia diferent de la seva és una cosa manifestament incompatible amb l’alternança política“, alerten.

“Utilitzar la promulgació d’una llei singular per envair competències pròpies del poder judicial com a mitjà de negociació política constitueix una perversió del règim constitucional“, agreguen els magistrats del consell. La reunió ha arribat en plena recta final de les negociacions entre el PSOE i Junts per la investidura, converses que giren, en gran mesura, al voltant del contingut i l’amplitud d’una eventual llei d’amnistia.

“Benefici personal i polític”

Segons agrega el document, que els responsables polítics quedin exempts de respondre dels seus delictes davant dels tribunals perquè un aspirant a president del Govern espanyol pugui aconseguir el “benefici personal i polític” d’impedir el govern d’altres forces polítiques —en aquest cas el PP i Vox— “suposa generar una classe política jurídicament irresponsable i impune pels seus delictes, cosa que, si no es justifica en cap fi constitucionalment legítim, suposa contravenir no ja el principi de responsabilitat dels poders públics, sinó fins i tot el més elemental principi d’igualtat dels ciutadans davant de la llei que proclama l’article 14 de la Constitució”, agreguen.

Crítiques de jutges progressistes i del Govern espanyol

Els arguments dels magistrats, que ja s’havien donat a conèixer abans que s’aprovés la declaració, ja han rebut crítiques per part de les associacions de jutges progressistes i del Govern espanyol. Així, el coordinador de Jutgesses i Jutges per la Democràcia a Catalunya, Carlos Pascual, va avisar dimecres que els magistrats s’estan “extralimitant” perquè “estan intervenint en el debat polític”. “És poc rigorós i poc adequat, per a una alta institució de l’Estat, pronunciar-se sobre un projecte que està en l’aire i que encara no existeix”, va lamentar.

Per part del Govern espanyol, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, va criticar també els vocals conservadors del CGPJ dient que “no són els més adequats per donar lliçons de constitucionalitat” perquè actuen amb el mandat caducat i, per tant, “són els primers que estan incomplint la Constitució”. “Haurien d’haver marxat fa molt de temps” i “els falta sentit de la realitat”, va dir la també exmagistrada dijous en declaracions als mitjans.