Aquest dilluns s’han acabat d’instal·lar els 15 contenidors intel·ligents per fer la recollida de la matèria orgànica a Sant Andreu i que, segons l’Ajuntament, ajudaran a millorar el sistema de recollida porta a porta. D’aquesta manera es dona compliment a les mesures que es van anunciar quan es va ajornar a l’octubre la segona fase. Es tracta dels primers contenidors intel·ligents de la ciutat.

Fins fa ben poc, els veïns havien de deixar la bossa amb les restes orgàniques a la porta de casa en cubells individuals. Ara, aquest sistema s’elimina i ho podran fer quan vulguin als contenidors habilitats. No hi ha canvis pel que fa a la resta de fraccions: el paper, els envasos i el rebuig es continuaran recollint porta a porta els seleccionats i el vidre en contenidors. Pel que fa als productes sanitaris com els bolquers o les compreses ja es recullen en bústies des del setembre, en aquells habitatges que ho van sol·licitar.

Els contenidors nous se sumen a les 48 bústies que ja es van col·locar el mes d’octubre a les comunitats de veïns de més de 20 habitatges i que se sumen a les 22 que ja estaven instal·lades.

Punts d’informació per als veïns

Des d’aquest dilluns i fins al 29 de gener s’ha instal·lat un punt d’informació per explicar als veïns el funcionament del sistema i per repartir els clauers que s’han de fer servir per obrir bústies i contenidors. S’ubicarà a la plaça de les Palmeres i estarà obert els dilluns, els dimecres i els divendres de 15 a 20 h i els dimarts, els dijous i els dissabtes de 10 a 15 h. L’Ajuntament recorda que continua oberta l’oficina Porta a Porta de l’espai Josep Bota a la Fabra i Coats.

Un sistema de recollida polèmic

El porta a porta de Sant Andreu ha generat polèmica per les queixes veïnals des que va començar la implantació. A mesura que han anat passant els mesos s’han anat introduint canvis, per reduir, per exemple, el soroll de la recollida. Segons l’Ajuntament s’han renovat els camions, que ara són més silenciosos. Hi ha sis vehicles nous, dels quals cinc són de gas natural i un d’elèctric. També ha entrat en vigor la bonificació del 30 % en la taxa de residus domiciliaris.

El 2025, més de la meitat de la recollida serà selectiva

Un dels objectius de Barcelona és que l’any 2025 el 55 % de la recollida sigui selectiva, tal com marca la directiva del Parlament Europeu i del Consell Europeu. A més, també s’estableix que s’arribi al 60 % el 2030 i el 2035, fins al 65 %. Actualment, segons l’Ajuntament, a Barcelona la recollida selectiva és d’un 38 % i la xifra es troba “estancada”.

A la ciutat cada habitant genera anualment 493 kg de residus i, d’aquests, 308 acaben al rebuig (és a dir, que no es reciclen). Des del consistori afirmen que la recollida selectiva abarateix els costos de la gestió: si se situés al voltant del 60 % el preu baixaria a 163 euros per llar i any. Ara és de 191 euros.

Comparteix a: