Les inversions previstes per a l’any 2010 sumen més de 800 milions d’euros, el 22% menys que aquest any, que la xifra d’inversions ha estat la més alta de la història: més de 1.000 milions d’euros. Hi han contribuït els ajuts del Pla Zapatero, que també arribaran l’any vinent tot i que d’entrada no es poden pressupostar. És per això que l’alcalde, Jordi Hereu, assegura que la inversió a la ciutat no se’n ressentirà.

Jordi Portabella (ERC) ja ha assumit que la inversió serà menor i, de fet, no ho veu amb mals ulls. La resta de l’oposició municipal, CiU i PP, no pensen negociar aquests pressupostos perquè diuen que no solucionen res de la situació econòmica de la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona preveu endeutar-se el 2010 en 175 milions d’euros. L’endeutament total s’elevarà fins als 945 milions. El govern municipal en defensa la necessitat  per poder fer front a les demandes socials que genera la crisi. Els ingressos es reduiran un 8%, perquè les aportacions de l’Estat baixaran un 15% i les taxes municipals seguiran congelades.

Més serveis i menys publicitat
Pel que fa a la distribució de la despesa, creixen els capítols més importants, com el d’atenció a les persones o el de manteniment de l’espai urbà. Serà a costa de retallades en protocol, publicitat o elaboració d’informes, que permetran estalviar uns 23 milions d’euros. En el capítol de personal, segueixen congelats els sous dels alts càrrecs i la contractació de personal se circumscriu pràcticament a 250 nous agents de la Guàrdia Urbana i l’ampliació de la plantilla de les escoles bressol.