L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha proposat que les grans ciutats europees s’aliïn per posar l’habitatge com a prioritat a l’agenda de la UE. Ho ha dit durant la seva intervenció al Festival de les Ciutats 2024, a Roma, organitzat per la Lliga de les Autonomies Locals. En una ponència al costat de l’alcalde romà, Roberto Gualtieri, Collboni ha recordat que Europa ha creat aquest setembre la figura del comissari d’Habitatge i, per això, ha assegurat que les ciutats “tenim una magnífica oportunitat”.

En aquest sentit, ha proposat que les grans ciutats “ens organitzem i coordinem una posició comuna davant de la Comissió Europea i el Parlament Europeu” perquè la prioritat del comissari d’Habitatge i “la base pressupostària de suport a les polítiques d’habitatge arribi a les ciutats”. A més, Jaume Collboni ha instat a fer un front comú de ciutats per “posar al centre de l’agenda europea la qüestió de l’habitatge, també pressupostària”.

L’alcalde de Roma, que s’ha reunit amb Collboni poc abans de participar en la ponència, també ha assegurat que “els ajuntaments som la primera línia quant a habitatge, però no tenim els instruments ni els recursos adequats”. Davant del públic italià del Festival de les Ciutats 2024, l’alcalde de Barcelona s’ha vantat de la intenció del govern municipal d’eliminar tots els pisos turístics a partir del 2028.