ple municipal ajuntament barcelona

L’exalcaldessa de Barcelona i encara líder dels comuns a l’Ajuntament, Ada Colau, s’acomiadarà del Ple Municipal aquest divendres. Serà l’últim dia que ocuparà la seva butaca de regidora i s’espera que presumeixi de les polítiques que va impulsar durant els seus dos mandats, en la seva intervenció de comiat al plenari. Colau, que serà la segona exalcaldessa a acomiadar-se en qüestió de mesos (al juliol ho va fer Xavier Trias), deixarà pas a Janet Sanz com a presidenta del Grup Municipal de BComú.

Més enllà del comiat de Colau, els comuns també compartiran part del protagonisme del ple en la votació de la proposta d’ordenances fiscals per al 2025. Gràcies al sí de BComú i també d’ERC, la proposta del govern Collboni per encarir la fiscalitat als hotels de luxe i als autocars turístics superarà l’aprovació inicial. Un cop això passi, s’obrirà un període d’al·legacions durant el qual el govern s’ha compromès a escoltar més propostes dels comuns i Esquerra abans de l’aprovació definitiva de les ordenances, al desembre.

L’executiu està disposat a demanar que s’augmenti el topall del recàrrec municipal de la taxa turística (tal com proposen els republicans). Les últimes hores ja ha prosperat l’encariment de l’entrada del Park Güell, de 10 a 18 €, cosa que volien els d’Ada Colau. Junts, el PP i Vox votaran en contra de la proposta d’ordenances fiscals.

La Copa Amèrica cueja… i planen uns Jocs Olímpics

El d’aquest divendres serà el primer plenari municipal des que va acabar la Copa Amèrica de vela, un certamen que Collboni no vol tornar a organitzar a Barcelona, tot i la pressió d’alguns sectors econòmics de la ciutat per organitzar una segona edició de regates al mar. Les explicacions del trencament entre l’Ajuntament i els organitzadors de la competició les va donar el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, però en aquesta sessió del ple, l’alcalde també s’hi haurà de pronunciar.

I més esport: el PP defensarà una proposició perquè Barcelona es postuli com a ciutat per acollir els Jocs Olímpics del 2040. Els populars asseguren que serien una oportunitat “perquè Barcelona torni a ser la ciutat que va ser” amb Barcelona 92. A principis d’aquest mes d’octubre, el regidor d’Esports de Collboni, David Escudé, va obrir la porta a organitzar uns Jocs Olímpics a partir del 2036.