La Generalitat i el Govern espanyol han pactat com es repartiran els costos si, a partir del juny, cal portar aigua en vaixells de la dessalinitzadora de Sagunt a Catalunya: el cost de producció de l’aigua dessalada l’assumirà l’Estat, mentre que el transport en vaixell i la descàrrega anirà a càrrec del govern català. Ho han acordat a la reunió que han mantingut aquest dilluns el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, i la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

La ministra ha destacat que la dessalinitzadora de Sagunt en aquests moments està infrautilitzada i que en cas de necessitat es podria posar la instal·lació a treballar a ple rendiment per incrementar el nombre de litres que es poden arribar a dessalinitzar cada dia. Així, es podria abastir l’àrea de Barcelona amb l’aigua procedent d’aquesta instal·lació sense que això representi una competència pels usos d’aquesta aigua al territori valencià.

“No és la solució a la sequera”

“Tant de bo que no calgués”, ha dit la ministra, però ha afegit que si és necessari es tracta de la solució tècnicament més senzilla. Tot i això, el conseller Mascort ha insistit que fer arribar l’aigua amb vaixells “és una solució puntual per equipaments estratègics. No és la solució per la sequera de Catalunya”, ha conclòs. Segons les previsions que s’han fet fins ara, es calcula que es podrien arribar a portar fins a 20.000 metres cúbics d’aigua al dia. Tot i això, Mascort no descarta que també s’hagi de portar aigua des d’altres punts.

Dues dessaladores més a mitjà termini

En la reunió d’aquest dilluns, la ministra i el conseller també han arribat a un acord per desencallar la construcció de dues noves dessalinitzadores a Catalunya: l’ampliació de la de Tordera i la construcció de la de Foix. Aquestes obres tindran un cost de 500 milions d’euros que es finançaran a través de fons europeus. Les dues infraestructures s’impulsaran mitjançant l’empresa estatal Acuamed, amb la previsió d’estar acabades el 2028 i el 2029, respectivament

Es tracta de dos equipaments ja previstos en el pla estratègic de gestió de l’aigua de la Generalitat i que preveuen acabar, a mig termini, amb els problemes d’abastiment d’aigua de la regió metropolitana de Barcelona. Aquestes dues dessalinitzadores se sumarien a les infraestructures que ja treballen a ple rendiment per proporcionar aigua a Barcelona.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a