L’Ajuntament de Barcelona provarà tres prototips per generar ombra en espais on no es pot plantar vegetació. Es tracta de les idees guanyadores d’un concurs públic que ara es posaran a prova durant sis mesos en diferents espais: un carrer convencional, una àrea de jocs infantils i un gran espai de la ciutat. L’objectiu és combatre les onades de calor i millorar el confort tèrmic al carrer, sobretot per a les persones més vulnerables.

Les tres propostes seleccionades s’han elegit d’un total de nou projectes presentats. Segons el consistori, s’han triat estructures modulars i flexibles, que es poden adaptar a diferents entorns. S’ha tingut en compte la durabilitat i la sostenibilitat dels materials durant tot el cicle de vida, així com la facilitat de muntatge, desmuntatge i manteniment.

Un oasi amb peces que onegen amb el vent

Un dels projectes que es posarà a prova es diu Oasi. Ombra per a tothom i consisteix en una estructura on es pengen peces de petit format que es mouen amb el vent i que es poden combinar en diferents densitats i patrons, en funció de les necessitats de cada espai.

prototip per generar ombra

L’estructura té tres parts, dues de les quals —cables i connectors— estan fetes d’acer inoxidable, material molt resistent i durador. El tercer element són les plaques o peces que fan ombra, que poden ser de material i geometries diferents: fusta, acer, teles…

Un mar d’ombres en un hivernacle

La segona solució que s’ha seleccionat s’ha presentat amb el nom de Mar d’ombres. El sistema es construeix a partir d’un hivernacle, amb unes dimensions que permeten adaptar-se a diversos espais. Es tracta d’un disseny versàtil i també de fàcil muntatge i desmuntatge.

A l’ombra del trencadís, amb panells de fusta

Per acabar, la tercera idea és A l’ombra del trencadís, que té una estructura base formada per dues parts prefabricades, una de terra i una d’ombra. El sistema també té quatre pilars que fan de suport vertical.

prototip per generar ombra

100.000 euros per projecte

Ara, els equips guanyadors fabricaran els prototips. Es preveu que a partir del mes de maig es puguin instal·lar i començar la prova pilot. D’aquesta manera es validarà tècnicament el confort tèrmic, la protecció solar, la sostenibilitat, i la logística.

Cada solució estarà finançada amb una ajuda de 100.000 euros, que representa el 80 % de la despesa de construcció.

Solucions a l’emergència climàtica

El projecte s’ha presentat en el marc de la Barcelona Innova Week. L’objectiu de tot el projecte és buscar solucions que funcionin com a refugi climàtic, és a dir, que millorin el confort tèrmic i serveixin per adaptar la ciutat als reptes de l’emergència climàtica.

Comparteix a: