L’Ajuntament de Barcelona treballa per adquirir la masia de Can Safont abans que acabi el 2024 per convertir-la en un equipament municipal. Així ho va anunciar el regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, en el darrer consell de barri de Sant Genís dels Agudells, on va assegurar que ja estan en converses amb la propietat per fixar-ne el preu final de venda, que podria rondar el milió d’euros. La finca està situada al carrer de Natzaret, 107, a tocar de l’església de Sant Genís.

L’anunci ha estat rebut amb satisfacció pel veïnat, que fa anys que reclama l’adquisició de l’edifici per a ús del barri. Per a Xavier Civit, de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Genís dels Agudells, “sortirà guanyant el barri i la ciutat ja que mantindrem el patrimoni d’aquesta masia històrica i serà una oportunitat per a moltes entitats que necessiten espai”. Per això, demanen que Can Safont acabi convertint-se en un hotel d’entitats.

Una rehabilitació costosa

El regidor Lluís Rabell detalla que els serveis tècnics del districte van emetre l’estiu passat un informe sobre l’estat de l’edifici. Segons una primera estimació de BIMSA, el cost de la rehabilitació integral de tota la finca seria d’uns 6,5 milions d’euros, mig milió per la redacció del projecte i sis per l’obra, l’adequació tècnica i el mobiliari. Aquesta quantitat, molt elevada, es justifica sobretot pel mal estat de conservació de l’estructura interior, amb moltes parets i sostres enderrocats, i per les filtracions d’humitats.

Rabell també va dir que ja s’estan estudiant els possibles usos compartits que podria tenir Can Safont i que aviat es presentarà una primera proposta a les entitats.

Can Safont, una casa d’origen medieval

La casa primitiva de Can Safont data del segle XIII, tot i que al llarg dels segles ha sofert profundes transformacions. L’activitat principal del mas eren el conreu de la vinya i del blat i la pastura de les cabres de Can Brasó. El seu nom actual prové del poeta i notari Jaume Safont, que en va ser propietari al segle XV. Va ser un home de gran influència política i, com molts alts càrrecs de l’Ajuntament i la Generalitat, la utilitzava com a segona residència a la vall d’Horta.

La masia va tenir molta importància entre els segles XVII i XIX, quan va ser lloc de referència per a tota activitat social a Sant Genís, com per exemple la caça. L’any 1979 va morir la darrera propietària de la finca i va passar a mans al Bisbat de Barcelona, que la va cedir a les monges Missioneres Auxiliars de l’Església. Les religioses s’hi van estar més de 40 anys i van dur a terme moltes obres de caritat i tallers per al barri.

El 2018, l’any de l’ocupació de Can Safont

El 2012, però, les últimes monges van haver de marxar perquè per a la seva edat avançada ja no podien pujar les escales. Van ser acollides per una fundació religiosa amb seu a Lleida i el Bisbat, com a agraïment, va donar la propietat a aquesta entitat. Després d’un temps buida, Can Safont va ser ocupada el 2018 durant més d’un any. Posteriorment l’Ajuntament en va llogar la planta baixa i la va habilitar provisionalment amb una inversió de 38.000 euros per cedir-la a entitats juvenils. Ara ja fa dos anys que està sense ús i només l’habiten uns masovers que s’encarreguen de vigilar-la i fer-ne un manteniment mínim.