Fa poc més d'una setmana Ada Colau es va comprometre amb els vaguistes de Movistar que el nou govern municipal no renovaria cap contracte amb Telefónica si l'empresa no garantia unes condicions laborals dignes. Ara, des de la taula de traspàs, el govern sortint i Barcelona en Comú han acordat renovar aquest contracte perquè l'Ajuntament no es quedi sense servei de telefonia. Ara bé, se'n reduirà la durada. No serà per un any sinó per sis mesos, amb l'objectiu de revisar-lo i fer complir els drets laborals dels treballadors. Un altre projecte que Barcelona en Comú s'ha compromès, de moment, a no tirar endavant és l'ampliació de La Maquinista. Una operació amb la qual el govern de Xavier Trias preveia obtenir els diners que permetrien construir un nou edifici a l'escola que hi ha just al costat. El futur equip de govern no vol posar en perill aquest nou centre, però sí que es compromet a revisar el projecte, que considera una operació especulativa. L'equip d'Ada Colau també vol prendre el lideratge a Fira 2000, la societat que gestiona el recinte firal de Gran Via i en la qual l'Ajuntament té participació. També es revisaran els expedients del refinançament del deute de l'Ajuntament amb els bancs, per tal de renegociar-ne les condicions i valorar millors ofertes.

Aquesta taula de traspàs, constituïda després del 24-M, permet que el futur govern participi de les decisions que es prenguin al consistori fins al ple d’investidura. Barcelona en Comú ha identificat quatre “temes clau per a la ciutat” en aquesta taula de traspàs, d’entre els quals destaca la reducció del contracte amb Telefónica de 12 a sis mesos “per fer complir els drets laborals dels treballadors” actualment en vaga.

Mitjançant l’anomenat “Compromís de les escales”, Barcelona en Comú va prometre a aquests treballadors que no renovaria cap contracte municipal amb Telefónica si l’empresa no accedia a negociar les seves reivindicacions. Ara mateix hi ha una mesa de diàleg oberta. Segons BComú, el contracte actual amb Telefónica s’havia de renovar urgentment durant els propers dies, perquè no renovar-lo implicaria deixar l’Ajuntament sense comunicacions, però, a l’espera de com evoluciona el conflicte laboral, el nou contracte és només de sis mesos.

El govern d’Ada Colau revisarà també el refinançament del deute del consistori amb els bancs per tenir l’oportunitat de negociar amb les entitats financeres, millorar-ne les condicions i valorar altres ofertes.

El projecte d’ampliació del centre comercial La Maquinista és un altre dels punts delicats del traspàs. La formació que lidera Colau és reticent a ampliar grans superfícies comercials, així que aquest projecte es revisarà, però tenint en compte que inclou la construcció de l’Escola la Maquinista, que s’havia de finançar amb aquesta ampliació.

La quarta prioritat marcada per Barcelona en Comú a la taula de traspàs afecta a Fira 2000, l’empresa que gestiona la Fira de Barcelona, ja que la formació entén que la composició ha de ser renegociada amb el lideratge del nou govern.

BComú ha explicat que, tot i que aquests punts són els de més pes polític, raó per la qual n’han volgut liderar la gestió, una bona part dels expedients traspassats ja s’han acordat amb l’objectiu d’assegurar la viabilitat d’algunes entitats, la continuïtat de diferents serveis i el sou d’alguns treballadors municipals.