Barcelona té un nou pla d’ocupació juvenil per fomentar i retenir el talent jove a la ciutat i reduir la taxa d’atur entre el col·lectiu. El nou full de ruta disposa d’un pressupost d’uns 100 milions d’euros des d’ara i fins al 2030. De moment, però, aquest primer any la inversió serà de 13,3 milions i es preveu atendre 30.000 joves. El pla posa el focus en la creació d'”ocupació de qualitat” per a joves d’entre els 16 i els 29 anys. Un altre dels reptes també és reduir la taxa d’abandonament prematur dels estudis.

Jo crec que ho aconseguirem, hem aconseguit coses pitjors“, ha dit l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant la presentació del nou pla, que s’ha fet al Saló de Cent del consistori. “El nostre objectiu és que tots els joves puguin trobar el lloc de treball al qual aspiren i que, un cop aconseguit, no siguin expulsats de la ciutat perquè no tenen habitatge assequible“, ha afegit Collboni.

El pla es traçarà conjuntament entre l’Ajuntament de Barcelona, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el Consorci d’Educació de Barcelona, la Fundació BCNFP i amb els principals agents econòmics i socials de la ciutat.

Plans d’acció bianuals

L’estratègia es desplegarà amb plans bianuals. El primer inclou 20 projectes i una cartera de serveis associada al jovent de Barcelona. Destaquen, per exemple, el Convent de Barcelona Activa, com a equipament de referència per als joves en el procés de transició cap al món laboral. Sobre els projectes singulars, destaquen iniciatives com desplegar l’Oficina FP Empreses per difondre la cartera de serveis dels centres de formació professional entre les empreses.

El Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil 2020-2023 durant els seus quatre anys de vigència ha desplegat 252 actuacions, entre l’assessorament, l’orientació, l’acompanyament i la formació. En total, s’hi ha destinat 45,1 milions d’euros, arribant a més de 100.000 menors de 30 anys entre Barcelona Activa, Joventut, CEB i Fundació BCNFP. Aquest 2023, segons dades municipals, 4.000 joves que han passat per Barcelona Activa han trobat feina durant els sis primers mesos posteriors a la visita. I la meitat han estat amb contractes indefinits.