El compte enrere ja ha començat. Després de les vacances, el consistori enceta un setembre que serà el preludi de mesos de negociacions que culminaran amb els pressupostos de l'any que ve. Abans, però, i en el primer ple del nou curs, el 5 d'octubre, el govern ha d'aprovar el Programa d'Actuació Municipal, el full de ruta del mandat. La minoria dels 14 regidors de CiU obliga l'alcalde a buscar el pacte. L'acord, després de la negativa del PP, és només possible amb els socialistes. Regidors del PSC i de CiU reprendran demà les reunions iniciades abans de l'estiu per encarar la recta final de la negociació. Si s'arriba a un acord, la incògnita serà si aquesta entesa es mantindrà també en les ordenances i els comptes o, fins i tot, més enllà. El mateix alcalde, divendres a les Festes de Sants, va admetre que vénen setmanes de feina, però que no vol tancar portes. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "I si es poden negociar més coses doncs ho veurem perquè és evident que després del PAM vindrà la negociació dels pressupostos. Amb tots aquests temes, no perdre els nervis, treballar, parlar amb tohom, anar fent, tenir clar a veure cadascun a què es pot comprometre..." Qui no vol sentir a parlar de pactes si s'acorda el PAM amb el PSC és el Partit Popular. El líder municipal manté que si hi ha entesa amb els socialistes en aquest punt, el PP no negociarà els pressupostos. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Seria una incongruència per part meva donar suport a uns pressupostos municipals per l'any que ve en què es posen els diners per aplicar les polítiques que Xavier Trias ha pactat amb el PSC fins al 2015. Únicament és per això, és una qüestió de coherència." Fernández Díaz creu que després de pregonar el canvi, no s'entendria que ara Trias compartís acció de govern amb el PSC.

El Programa d’Actuació Municipal, considerat el full de ruta del mandat, s’ha d’aprovar en el primer ple del dia 5 d’octubre. Després que el PP es negués a negociar, el govern de Xavier Trias busca en el PSC el suport necessari per tirar endavant el PAM. Però més enllà del dubte de si hi haurà acord o no, la incògnita se situa també en si l’entesa anirà més enllà.

Per la seva banda, el líder del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, adverteix que el seu partit no negociarà els pressupostos si hi ha entesa entre el govern de Trias i els socialistes. Fernández Díaz considera il·lògic que hi hagi acord després que CiU hagi pregonat la necessitat del canvi de color al consistori.