(ACN) El 74 % de les estades en un allotjament temporal d’urgència (ATU) superen els sis mesos, termini màxim ideal que l’Ajuntament de Barcelona ha marcat en el nou protocol per a aquests recursos. Actualment hi ha 3.075 persones allotjades en ATU, majoritàriament pensions, i a 1 de juny hi havia uns 292 casos (27 %) que hi portaven allotjats entre un i dos anys. A més, hi ha un 15 % que fa que hi és entre dos i tres anys. D’altra banda, hi ha un 26 % que troben una alternativa abans del mig any.

El consistori ha explicat que amb el nou protocol vol impulsar els ajuts econòmics que evitin la necessitat de ser allotjat en un ATU i també està explorant amb entitats la cerca d’espais alternatius per substituir el recurs de la pensió, que són el 99 % de les places.

Davant la preocupació i les crítiques que ha generat aquest protocol nou, des de l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes, ha negat que les famílies que ho necessitin es quedin al carrer. “En cap cas vol dir que si una família està seguint el pla de treball i quan han passat aquests sis mesos, necessita un major acompanyament o altres opcions, òbviament aquest acompanyament continuarà.”

En un 64 % de les unitats familiars hi ha almenys un infant

De les 3.075 persones allotjades actualment en ATU, 1.654 són adults i 1.421 infants. En línies generals, en un 64 % de les unitats familiars hi ha almenys un infant. Del total d’adults, la gran majoria, un 55,83 %, tenen entre 30 i 49 anys; mentre que hi ha un 19 % d’entre 18 i 29 anys i gairebé un 17 % de 50 a 64 anys. A més, gairebé un 5 % tenen 70 anys o més. D’altra banda, el 60 % són dones.

Espais nous per deixar les pensions i crida a la col·laboració entre administracions

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat el nou protocol per tal de prioritzar, sempre que sigui possible, el recurs econòmic que permeti a la persona viure en autonomia. Fonts del consistori han explicat que el pressupost que s’hi destinarà creixerà l’any vinent, per tal que aquesta sigui l’opció prioritària.

Aquest 2024 el consistori destina 34 milions d’euros als ATU, mentre que el 2022 en van ser 22. El canvi de tendència es va observar arran de la crisi de la covid, quan les persones que requerien d’un allotjament temporal d’urgència van començar a créixer.

El consistori s’ha marcat l’objectiu de substituir les places que tenen en pensions per altres espais que s’adeqüin més a les necessitats dels allotjats. I és que actualment hi ha 3.000 places en 160 pensions, que es gestiona a través d’un contracte amb una empresa de caire turístic.

Noves places ATU

Per substituir-ho, fa uns mesos l’Ajuntament va iniciar un treball amb entitats socials de la ciutat per trobar allotjaments que tenen aquestes entitats i que es podrien destinar a ATU. Fins ara, s’han localitzat entre 70 i 80 places que podrien complir aquesta funció. A més, el consistori té previst posar en marxa durant aquesta legislatura un espai amb uns 50 allotjaments.

Des de l’Ajuntament, però, s’ha fet una crida a la col·laboració entre les diferents administracions per abordar aquestes situacions de vulnerabilitat.