L’alcaldessa ha resolt definitivament el misteri sobre la seva assistència a la manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural la tarda de la Diada Nacional de Catalunya. La resposta a la pregunta que li han fet en l’entrevista que publica avui l”Ara’ és “sí”. Colau demana que ningú no s’estranyi per la seva participació, tot recordant que personalment hi ha anat sempre, llevat de l’any passat, en què “s’estava demanant el vot per a determinats partits polítics”. L’alcaldessa recorda que Barcelona és la capital de Catalunya i, com a tal, ha d’estar present a tots els actes de la Diada Nacional, “perquè és una festa de tothom”.
Per Ada Colau, l’espai polític dels “comuns” és plural i divers, però inequívocament sobiranista: “No ho vivim com una indefinició”, diu. Dóna suport a un “referèndum d’autodeterminació” de Catalunya “com més aviat millor, però també amb plenes garanties” que serà efectiu i vinculant, no només “per a independentistes”. Segons la líder de Barcelona en Comú, s’està demostrant que les eleccions plebiscitàries del 27-S van ser un error, perquè “vam passar del 80 % al 48 %” de suport al procés i ara el que cal és recuperar aquell 80 % de catalans que vol decidir el futur polític de Catalunya.
Habitatge i turisme
Parlant de Barcelona, l’alcaldessa vincula directament l’emergència d’habitatge i la massificació turística. “Si un propietari veu que si posa el seu pis per a ús turístic li dóna 10 o 20 vegades més —que un lloguer normal—, tots els propietaris es passaran a l’ús turístic”, explica. Colau diu que, en assolir el govern de la ciutat, es va trobar “amb un perill real de bombolla turística“ i “una falta absoluta de lideratge públic” en la regulació d’aquest mercat. Assegura que l’actual govern municipal ha començat a revertir aquesta situació, d’entrada amb un pla de xoc contra els habitatges turístics il·legals i una moratòria per impedir el creixement descontrolat del nombre d’allotjaments turístics a la ciutat. Diu que, després de guanyar un 18 % més d’habitatges turístics en cinc anys, la majoria il·legals, ara no convé fer-ne cap més, perquè llavors el mercat del lloguer residencial se’n ressenteix i la gent no pot viure a la ciutat perquè no troba pis.