El govern de la Generalitat estudiarà la possibilitat que Barcelona encareixi encara més la taxa turística als creuers de curta estada. Ho han anunciat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, després que l’alcalde hagi traslladat la petició al president català, Salvador Illa, en la segona trobada que han mantingut des de la investidura.

En concret, el govern català mirarà la fórmula perquè la ciutat pugui gravar els creuers que estan menys de 12 hores al port de Barcelona a través del recàrrec municipal de la taxa turística. Ara mateix, el màxim legal que pot imposar la ciutat són 4 € per persona i dia i és, de fet, la quantitat que el Ple Municipal va aprovar que es cobri a tots els turistes que visitin Barcelona a partir d’ara. Ni Ajuntament ni Generalitat han explicat, però, fins a quina quantitat es plantegen encarir el recàrrec.

La fiscalitat dels creuers d’escala ha de ser substancialment més alta, són els que fan un ús més intensiu de la ciutat”
Jaume Collboni, alcalde de Barcelona

Per la seva banda, el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha assegurat que la Generalitat atendrà aquesta petició, alhora que ha dit que, en el marc de les negociacions amb l’oposició sobre els pressupostos catalans del 2025, el govern d’Illa també “obrirà una reflexió sobre la fiscalitat turística” en general de tot Catalunya.

El turisme és font de riquesa però també reptes. La prosperitat ha de ser compartida”
Albert Dalmau, conseller de la Presidència

Imports actuals de la taxa turística a Barcelona

establimentIEETrecàrrec BCN*total
hotels 5*3,5 €4 €7,5 €
hotels 4*1,7 €4 €5,7 €
pisos turístics2,25 €4 €6,25 €
resta establiments1 €4 €5 €
creueristes +12 h2 €4 €6 €
creueristes -12 h3 €4 €7 €
Cost per persona i dia
*El recàrrec municipal ja està aprovat però encara no ha entrat en vigor. Ho farà els propers mesos

Compromís per mantenir el decret de pisos turístics

També relacionat amb el turisme, Jaume Collboni ha explicat que ha demanat que el nou govern de la Generalitat mantingui el decret que va elaborar el darrer executiu (de Pere Aragonès) per gestionar els pisos turístics. Amb aquest decret a la mà, Barcelona es proposa eliminar tots els 10.000 pisos d’ús turístic de la ciutat a partir del 2028. “El president s’ha compromès a mantenir el decret”, ha explicat l’alcalde barceloní després de la reunió amb Salvador Illa. “És evident que a Barcelona estem en situació d’emergència residencial”, ha dit.