L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, manté el pols contra els apartaments turístics. Com ja es va anunciar, el 2028 Barcelona aplicarà el decret de la Generalitat que estableix un màxim de cinc anys per a les llicències actuals i no en renovarà cap. Però ara els esforços se centren en la persecució de l’activitat il·legal i, en aquesta estratègia, aquest 2024 l’Ajuntament de Barcelona ha tancat 944 pisos que funcionaven de forma il·legal a la ciutat. L’alcalde ho ha dit en una entrevista a RNE en què també ha subratllat que en els últims anys s’han detectat 38 xarxes organitzades que traficaven amb pisos turístics i que 22 ja han estat desarticulades.

Collboni ha recordat que actualment a la ciutat hi ha més de 10.000 pisos turístics i que desapareixeran perquè el 2028 no renovarà cap llicència. “No em sento en una croada, però és una decisió dràstica. Entre el dret a l’habitatge i l’explotació d’un pis d’ús turístic, nosaltres defensem el dret a l’habitatge“, ha argumentat.

L’alcalde també ha assegurat que el 2028, quan cessi l’activitat legal de pisos turístics a Barcelona, també serà més fàcil perseguir la il·legalitat.

Turistes VS. “depredadors”

En l’entrevista, Collboni ha defensat que cal posar límits al turisme i al nombre de persones que pernocten a la ciutat. “El turisme no pot créixer exponencialment”, ha sentenciat. L’alcalde ha reivindicat el turisme de qualitat que aporta riquesa a la ciutat sense malmetre el dret a l’habitatge.

“Hem de mesurar l’activitat turística pels ingressos que aporta cada turista”, ha afirmat i ha defensat un model de visitant respectuós amb la destinació i que “aprecia la cultura, l’arquitectura, el paisatge i les costums”. “No volem turistes que venen a consumir o depredar els centres històrics de la ciutats” ha assegurat i ha afegit “com a vegades tenim la sensació”.

Collboni considera, a més, que els pisos no són per fer activitat econòmica i assegura que el turista ha de tenir un allotjament de qualitat en hotels o hostals. “Les comunitats de veïns no poden ser hotels”, ha reblat.

Pel que fa a l’ofensiva d’Apartur, que ha presentat reclamacions de responsabilitat patrimonial per valor de 1.000 milions d’euros, Collboni ha dit que aquest import és una prova de fins a quin punt està distorsionat el mercat del lloguer de pisos turístics.