L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment modificar el Pla d’usos del carrer Gran de Sant Andreu per fer-lo més flexible i senzill “en pro del comerç”. El consistori apunta que es tracta d’una millora en la regulació per simplificar les restriccions d’algunes activitats i que respon a les necessitats i les demandes dels comerciants i els veïns. “No volem veure cap persiana abaixada al llarg de tot el carrer Gran de Sant Andreu“, assegura la tinenta d’alcaldia d’Urbansime, Janet Sanz.

Concretament, s’elimina la condició de segon radi (200 m), en què com a màxim el pla del 2019 permetia 4.500 m² de superfície útil. En aquesta modificació s’ajusta la regulació de diverses activitats, que queden de la manera següent:

  • En la venda de productes no alimentaris, s’incrementa de 500 a 600 m² la condició de superfície útil màxima en un radi de 50 m.
  • S’afegeix la venda de productes no alimentaris en el grup d’epígrafs que s’ha de considerar a l’hora de comptabilitzar la superfície màxima en un radi de 50 m en els establiments alimentaris autoserveis i les botigues de conveniència.
  • Les gelateries i orxateries amb degustació, els especialistes alimentaris i els polivalents alimentaris, que en el pla 2019 es regulaven amb doble radi, ara estan admesos.
  • L’exposició, venda, lloguer i reparació de vehicles que en el 2019 eren no admesos, ara estan admesos.

Tot plegat ha tirat endavant després que el consistori hagi estudiat i comprovat que la pacificació del carrer no hagi potenciat “aquelles activitats que poden ser més negatives al territori”. De fet, després de l’aprovació del pla d’usos del 2019, asseguren que s’han rebut més peticions per obrir nous comerços. Sanz celebra que es puguin eliminar algunes restriccions que podien patir “comerços de tota la vida”, com algunes carnisseries o peixateries.