L’Ajuntament de Barcelona impulsarà els propers anys el Programa d’espais de proximitat i interiors (PEPI), que té com a objectiu fer zones verdes en espais normalment desaprofitats i guanyar més ombra al conjunt de la ciutat. El consistori vol introduir l’urbanisme climàtic per convertir-los en lloc d’estada per a la ciutadania. Es tracta, per exemple, d’interiors d’illa en desús, solars abandonats, places o espais buits entre edificis. Segons l’arquitecta en cap de l’Ajuntament, Maria Buhigas, es tracta de “petits retalls que hi ha a la ciutat” que, sumats, “faran créixer l’espai verd a Barcelona”.

L’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que l’objectiu és “transformar la ciutat tenint en compte els canvis i les conseqüències del canvi climàtic i reaprofitar els espais oblidats de la ciutat”. L’alcalde creu que ara “s’ha obert una nova etapa amb una mirada nova”, però que en cap cas “no hi ha la voluntat de fer esmenes a les polítiques anteriors”, com és el cas de les superilles impulsades pel govern Colau.

Un àrea equivalent a tot el Parc de la Ciutadella

Durant aquest mandat s’actuarà en 71 espais, 60 parets mitgeres i 10 cobertes d’escoles bressol, que permetran augmentar més de 22 hectàrees de verd. Segons l’Ajuntament, es tracta d’una àrea equivalent al Parc de la Ciutadella o al nou Parc de les Glòries. La inversió prevista és de més de 150 milions d’euros, i el full de ruta preveu un total de 357 actuacions a llarg termini.

A més dels espais verds, s’implementaran 216 zones d’ombra per combatre les onades de calor, cada vegada més freqüents pel canvi climàtic. El programa inclou i donarà impuls a alguns plans que ja estan vigents, com el Pla natura o el Pla de mitgeres.

Actuacions a curt termini en 18 interiors d’illa

Les millores arribaran a tots els districtes i algunes de les actuacions ja s’han posat en marxa. Pel que fa als interiors d’illa, en aquest mandat s’actuarà en 18. No es tracta només dels que ja existeixen, sinó que se’n crearan de nous. Aquests són alguns dels espais on ja s’han concretat les actuacions:

  • illa Danubi (les Corts)
  • carrer de l’Estoril, 34 (Horta-Guinardó)
  • illa Colorantes (Sant Andreu)

A banda, també es preveuen millores en interiors d’illa que ja existeixen a l’Eixample com, per exemple, als Jardins Beatriu de Provença, els Jardins de Clotilde Cerdà i els Jardins d’Emma.

Espais on es guanyarà més verd

L’Ajuntament també ha definit els espais on es guanyarà més espai verd i en alguns dels punts, com al carrer de Burgos (davant de l’Escola Can Maiol, a Sants-Montjuïc) ja hi han començat les obres.

A banda d’aquest, també es preveu actuar a la coberta sobre el dipòsit del Rei Martí (Sarrià – Sant Gervasi), a la coberta dels FGC dels Jardins d’Oriol Martorell (Sarrià – Sant Gervasi), a l’espai entre blocs del grup d’habitatges del carrer de Juan Mena (Horta-Guinardó) i just al davant de l’Escola Sant Martí (Sant Martí), a l’espai entre el carrer de Castella, l’avinguda Diagonal i el carrer de Pere IV.

Més ombres a la ciutat i als patis de les escoles

Pel que fa a les ombres, l’Ajuntament ha explicat que es prioritzarà fer-ne amb vegetació, però que en aquells punts on no sigui possible s’hi instal·laran pèrgoles. És el cas, per exemple, de la rambla de Badal, on ja se n’han col·locat. Els veïns, en general, agraeixen el nou espai d’ombra però també hi ha qui li preocupa que se’n faci un mal ús durant les nits.

En total, en aquest mandat s’actuarà en 216 espais i, en molts casos, es farà en patis d’escola. Aquest mateix estiu, per exemple, es crearan espais d’ombra a l’Escola Pere Vila (Ciutat Vella), a l’Institut Escola Mirades (Horta Guinardó), a l’Escola Mercè Rodoreda (Nou Barris) i l’Escola Enric Gibert i Camins (Sant Andreu).

Aquest estiu també es col·locaran en diversos espais els tres prototips que han sorgit després del concurs públic convocat fa uns mesos. Ara es posaran a prova durant sis mesos. L’objectiu és combatre les onades de calor i millorar el confort tèrmic al carrer, sobretot per a les persones més vulnerables.