L’Ajuntament de Barcelona ha activat la via judicial per tancar les parades dels antics ocellaires de la Rambla i recuperar-ne les claus. Segons el consistori, ja s’han entregat les notificacions als amos dels negocis perquè els deixin, però cap dels comerciants n’ha entregat les claus. D’aquesta manera, s’ha posat en marxa el procediment judicial per fer efectiu el tancament, que podria trigar entre una o dues setmanes, tot i que podria allargar-se una mica més pel període de vacances.

Resolucions judicials favorables al consistori

Manel Mallo, director de Serveis Jurídics de l’Ajuntament de Barcelona, ha explicat que els paradistes estan des del 2010 sense llicència d’activitat i que, per tant, estan de “manera il·legal” a la Rambla. Ara, l’Ajuntament demanarà una ordre judicial per entrar a una propietat dels quioscos de la Rambla. Assegura que el consistori té una vintena de resolucions judicials favorables de cinc jutjats diferents que avalen la decisió presa.

Els negocis s’havien de tancar l’11 de juliol, però el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Barcelona va suspendre temporalment la decisió. I ara ha arribat la resolució que dona la raó a l’Ajuntament. En paral·lel, aquesta mateixa setmana, el Tribunal Suprem s’ha pronunciat amb una sentència ferma a favor del consistori.

Tot i això, els ocellaires no donen el recorregut judicial per tancat. El portaveu dels antics ocellaires de la Rambla, Xavier Cuesta assegura que han demanat mesures cautelars al Tribunal Europeu de Drets Humans i que recorreran contra la negació de les mesures cautelars, per intentar frenar el desallotjament. “Han vingut amb la Guàrdia Urbana i ens han lliurat un paper en què podíem dir si tornàvem o no les claus, i evidentment hem dit que no”, ha dit a betevé.

Més de 100 anys a la Rambla

L’Ajuntament no ha confirmat què passarà en el moment de rebre les claus de les parades, si les tirarà a terra immediatament o bé si estaran un temps tancades. Els antics ocellaires van començar a formar part del paisatge de la Rambla a mitjans del segle XIX. Venien ocells i altres animalons de companyia. Durant la dècada dels 2000 es va obrir el debat sobre el model del negoci i les contradiccions amb les lleis de venda d’animals.

Després d’anys d’estira-i-arronsa, entre 2009 i 2010 (sota el mandat de Jordi Hereu) els ocellaires van arribar a un acord per mantenir-se a la Rambla, això sí, amb un canvi d’activitat: només podrien vendre records, gelats i entrades. Un canvi que aviat l’Ajuntament va admetre que no era adequat i, per això, durant els mandats de Xavier Trias i el primer d’Ada Colau, el consistori va aprovar un pla de reconversió de la Rambla per eliminar del tot els antics ocellaires del passeig. A més, recorda el consistori, l’any 2021 va caducar la llicència de 50 anys que va entrar en vigor el 1971 i que permetia els ocellaires desenvolupar l’activitat de venda d’animals a la Rambla.