L’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca han signat aquest divendres un protocol d’intencions que ha de permetre desencallar diverses operacions urbanístiques pendents, amb l’intercanvi d’un seguit de solars i edificis. D’entrada, servirà per impulsar la creació de 1.878 pisos públics a les casernes de Sant Andreu i a la Marina del Prat del Vermell, però també servirà perquè el Consorci passi a forma part del projecte de La Escocesa i perquè el consistori compri els edificis Media-TIC i Crea-TIC, al 22@.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el delegat de l’estat al Consorci, Pere Navarro, han signat el document d’aquest acord. Un acte que també ha comptat amb la presència dels grups de l’oposició, TriasxBCN, BComú, ERC i PP, amb l’única excepció de Vox.

Habitatge de protecció oficial i equipaments

L’acord preveu que el Consorci de la Zona Franca cedeixi en dret de superfície a l’Ajuntament uns terrenys que són propietat seva i que es troben a les casernes de Sant Andreu i també a la Marina del Prat Vermell. Tot i que inicialment, el Consorci volia fer-hi pisos per al mercat lliure, ara serà el govern municipal qui hi construirà habitatge de protecció social.

Es tracta de diverses parcel·les que sumen 185.000 metres quadrats on es preveu edificar 1.878 pisos. A banda, també hi ha 97.000 metres quadrats on es faran equipaments.

Acord entre l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca per fer pisos públics

Impuls al projecte de L’Escocesa

També es concreta el futur de l’antic recinte fabril de L’Escocesa, a Sant Martí. El compromís és que el Consorci assumeixi el cost de la rehabilitació d’aquestes naus industrials perquè es converteixin en un nou pol d’innovació, vinculat a la gastronomia i l’alimentació. Aquí també s’ha acordat que hi pugui anar una residència per a les persones vinculades al projecte.

En aquest cas, serà l’Ajuntament qui farà la cessió de dret de superfície a favor del Consorci.

L’Ajuntament comprarà el Media-TIC i el Crea-TIC

Per acabar, el consistori comprarà els edificis Media-TIC i Crea-TIC al districte del 22@, per un import que encara s’ha de concretar. L’objectiu d’aquesta operació és consolidar les activitats que ja s’hi estan fent en l’àmbit de l’educació l’atenció a les empreses i la formació tecnològica. Per exemple, amb iniciatives com la incubadora d’empreses de Barcelona Activa o l’Institut de Tecnologies.