La Premi Nobel de literatura del 2018, l’escriptora polonesa Olga Tokarczuk, és a Barcelona per participar en un debat sobre la literatura i Europa al CCCB. El programa ‘Plaça Tísner’ ha recollit les seves reflexions en una trobada prèvia amb periodistes en què ha volgut destacar la importància de la literatura com a instrument per refer el relat de la història del vell continent.
La literatura és una eina forta, sofisticada i profunda de connexió entre la gent”
Tokarczuk, que incideix en les seves obres en temes com el medi ambient, la salut mental o la història de l’holocaust, considera que “la literatura és una eina forta, sofisticada i profunda de connexió entre la gent”. Per l’autora és, a més, la millor manera de reexplicar els fets històrics per tal que s’apropin més a la realitat. És a dir, incloent veus fins ara silenciades com les dels vençuts o les minories.
‘Los libros de Jacob’, última novel·la traduïda
A banda de participar en la xerrada, Olga Tokarczuk també ha aprofitat la visita a Barcelona per presentar ‘Los libros de Jacob’ (Anagrama, 2023), la seva darrera novel·la traduïda al castellà. El llibre, publicat al 2014, qüestiona la idea d’una Polònia amb una cultura hegemònica i presenta un país on han tingut cabuda diverses llengües i religions.
L’obra, que es va convertir en un dels llibres més venuts al seu país, va rebre les crítiques d’una ultradreta que ja feia anys que l’autora tenia en contra. Ara, a tres setmanes per a unes noves eleccions poloneses, avisa del perill de les polítiques que està duent a terme l’actual govern conservador i euroescèptic: “Poden ser molt perilloses i poden dividir Europa“. Per evitar-ho, adverteix “hem de fer tot el possible per mantenir la Unió Europea unida“.
30 anys de trajectòria literària
Feminista, defensora dels drets dels animals i psicòloga clínica de formació, una de les característiques del seu estil és que barreja els somnis amb la realitat plantejat com un nou realisme màgic. Entre la vintena de títols publicats per aquesta escriptora de referència a l’Europa de l’Est en els seus 30 anys de carrera destaquen ‘Cos’, ‘Un lugar llamado antaño’ o ‘Sobre los huesos de los muertos’.