És una de les veus femenines del moment dins del panorama pop català i obre l’edició d’enguany del Primavera Sound amb el concert inaugural del festival al Parc del Fòrum. Maria Jaume hi arriba després de presentar ‘Nostàlgia Airlines’, un dels discs més esperats d’aquest 2024. N’hem parlat amb ella al programa ‘Plaça Tísner‘ perquè suposa, a més, un canvi substancial en la seva proposta artística virant del folk i l’indie cap al pop i l’electrònica.

La [2] d’Apolo se li queda petita

Després d’un primer concert a Girona, l’artista mallorquina resident a Barcelona va presentar el disc a a l’Apolo. Tot i que el seguiment que havien tingut els senzills i avançaments de l’àlbum presagiaven una bona acollida, l’èxit en la venda d’entrades va superar les expectatives. L’actuació estava prevista per a la [2], però va haver de passar a la sala gran per satisfer la demanda del públic.

Col·laboracions de luxe

Un dels principals al·licients del nou treball de Maria Jaume són les col·laboracions amb convidats de luxe com Julieta, Pau Debon d’Antònia Font, Renaldo & Clara i la també mallorquina Mar Grimalt. De fet, Jaume i Grimalt, conjuntament amb noms com Maria Hein, representen una nova fornada de cantants i compositores mallorquines dones que estan prenent el relleu dins l’escena musical balear.

Amor i turisme de masses

Produït i enregistrat per Lluís Cabot (Da Souza), ‘Nostàlgia Airlines’ és el tercer àlbum de l’artista mallorquina en només quatre anys. És també el més ballable i hi trobem, per primera vegada a l’obra de Maria Jaume, ritmes com el reggaeton o l’afrobeat.

Pel que fa a les lletres, l’amor és un dels temes recurrents d’un disc en què també hi ha espai per a la crítica al turisme de masses. En línies generals, Jaume manté la malenconia característica dels seus treballs anteriors, però canta d’una manera més directa i irònica.

Una carrera en creixement constant

Maria Jaume va guanyar el concurs per a músics emergents Sona9 l’any 2019 i va gravar el primer disc, ‘Fins a maig que no revisc‘, amb Pau Vallvé. Va aconseguir girar-lo força, tot i la pandèmia, arribant a tocar en escenaris de pes com el Mercat de Música Viva de Vic o les Festes de la Mercè a Barcelona.

El segon treball d’estudi, ‘Voltes i voltes‘, ja amb Lluís Cabot a la producció, la va confirmar com un dels exponents de l’indie i del pop cantat en català amb cançons al voltant del milió de reproduccions a les plataformes digitals. 

El “mosaic” de Maria Jaume

  • Un instrument: la guitarra. És l’instrument amb què va començar en la música als vuit anys d’edat. L’ha acompanyada sempre sobre l’escenari fins a la gira actual, en què l’ha deixat una mica de banda per tenir més mobilitat en directe.  
  • Un referent: Julia Jacklin. La cantautora australiana és un dels referents de la Maria i, de fet, ha versionat una de les seves cançons en directe.  
  • Un concurs: el Sona9, el certamen que reconeix els nous valors de la música catalana i que la Maria va guanyar l’any 2019. Va ser l’inici d’una carrera que ha anat cap amunt des d’aquell moment. 
  • Un disc: ‘Nostàlgia Airlines’ és el tercer àlbum de l’artista mallorquina en només quatre anys i el més ballable. Combina la nostàlgia marca de la casa amb ritmes com el reggaeton o l’afrobeat. 
  • Un concert: l’inaugural del Primavera Sound. La de la Maria Jaume serà la primera actuació del festival que arrencarà demà a les cinc de la tarda. 
  • Una plaça: la de Súria, a la Bordeta, on la Maria s’ha mudat recentment fugint del turisme del centre de la ciutat i on ha descobert un punt de trobada real per als veïns i veïnes del barri.