La revista ‘Enderrock’ està d’aniversari. Ara fa 30 anys va venir a ocupar un espai que no existia a Catalunya. Es tracta d’una revista que ha funcionat com altaveu de la banda sonora de la música que es fa aquí. Va néixer com a publicació en paper, però amb els anys, ha ampliat canals i formats i, a més de fer el salt al món digital, el Grup Enderrock edita llibres, impulsa premis o programa concerts.
Banda sonora d’un país
El director i un dels fundadors d’aquest projecte, Lluís Gendrau ha explicat a ‘Plaça Tísner‘ que fent un repàs de les 350 portades, es pot veure com la música canvia de cicle a Catalunya cada sis o set anys. I ha assegurat que cada generació va lligada a l’anterior o a la següent. Per això, considera que seguir la història de la música és la millor manera de seguir “el fil de la nostra història“.
Preparats per a una revolució musical
I ara, després de la pandèmia, Gendrau s’ha mostrat convençut que “estem davant d’una nova manera d’entendre la música i d’una revolució”. Es refereix, ha explicat, a la gent de 17, 18 anys, que fan el que es coneix com a pop de butxaca o pop de dormitori i que creu que arribaran a una audiència més gran. Per això, ha dit, “cal tenir les orelles molt obertes“.
Agenda d’activitats de l’aniversari
Coincidint amb el 30è aniversari, Enderrock ha organitzat una sèrie d’iniciatives per celebrar-ho. La primera és una edició especial de la revista que Gendrau espera “que es pugui guardar com a col·leccionista“. A més, ha recomanat llegir-la amb uns auriculars, ja que està plena d’enllaços a música i vídeos d’internet.
Un altre especial que han publicat és un recull de 1.000 efemèrides de la música catalana. Gendrau ha explicat que els trucaven de molts mitjans demanant dates assenyalades de concerts o naixements i morts d’artistes, o els 100 discos més importants. A més, era un altre buit que hi havia si es compara amb altres països que ja fa anys que tenen feta una feina com aquesta.
Altres activitats de cara a l’aniversari seran una exposició de portades de disc, que per Gendrau “són autèntiques obres d’art”, una publicació que recull l’opinió de 30 personalitats sobre l’evolució de la música els últims 30 anys i, “no podia faltar”, un cicle de música en directe. En total, seran 12 concerts de músics emergents i també de veterans, tots els dimecres de maig al Palau Robert.
El “mosaic” de Lluís Gendrau
- Un animal: la seva gossa, un exemplar de golden retriever que l’acompanya des de fa 5 anys. En Lluís li va posar de nom el de la popular i polifacètica artista islandesa Björk.
- Un concert: Tom Waits, a París. Una de les actuacions destacades de l’artista nord-americà a la capital francesa va ser al Grand Rex el 2008. Una de les parades de la seva gira Glitter and Doom, de la qual en va sortir un disc del mateix nom.
- Un disc: ‘Emotional Rescue’, que The Rolling Stones va treure el 1980. En Lluís ha pogut veure la banda en directe un parell de vegades i confessa que se sempre se sent captivat per l’energia que desprèn Mick Jagger.
- Una afició: comprar vinils de segona mà a botigues i mercadets de carrer. Després, a casa, a en Lluís li agrada escoltar-los amb calma i deteniment tot prenent una copa de vi.
- Una fita: haver impulsat una publicació de referència sobre música dels Països Catalans. L’omple d’orgull i alegria veure com ‘Enderrock’ arriba al 30è aniversari consolidada i amb projectes de futur.
- Una plaça: la del Diamant, a Gràcia. I no exactament per la novel·la de Mercè Rodoreda, sinó per la cançó del mateix títol. Un tema de Ramon Muntaner que obre la banda sonora de l’adaptació cinematogràfica que va dirigir Francesc Betriu el 1982.