peatges catalunya 2023

(ACN/Redacció) Els peatges de la Generalitat de Catalunya s’apujaran entre un 6,57 % i un 7,3 % a partir del 2023, segons l’ordre signada pel conseller de Territori, Juli Fernández, publicada aquest divendres al DOGC. Així, per exemple, al túnel del Cadí el peatge per a un turisme, furgó o furgoneta passarà dels 12,64 euros actuals als 13,48 euros a partir de l’1 de gener, xifra que suposa un 6,6 % més que el 2022. En el cas del túnel de Vallvidrera, el peatge en hora vall per a un turisme passarà dels 4,04 euros als 4,34 euros, mentre que en hora punta serà de 4,88 euros, en lloc dels 4,56 euros actuals.

A les autopistes d’Autema (a la C-16, eix Sant Cugat-Terrassa-Manresa), l’increment serà d’un 7,19 % i a les d’Aucat (C-32, eix Castelldefels-Sitges-el Vendrell) d’un 7,3 %.

Les noves tarifes, amb l’IPC de l’octubre

Segons Territori, les noves tarifes s’han fixat agafant la variació anual de l’IPC del mes d’octubre, que va ser del 7,3 %, tal com estableix la fórmula de càlcul automàtica, en què es pren de referència del desè mes de l’any anterior. A banda, també es té en compte el coeficient corrector que modula la variació de trànsit real i el previst fa tres anys.

La Generalitat justifica que no congeli el preu dels peatges per la incidència “molt significativa” que tindria en els pressupostos públics i la mesura s’allunyaria de les polítiques púbiques de descarbonització de la mobilitat i d’incentiu per a un major ús del transport públic.