Imatges com aquesta podrien desaparèixer en els propers anys. TMB ha ideat una aplicació per als mòbils d'última generació que va precisament en aquesta línia. MANEL MARÍN, cap de noves tecnologies de TMB "I sobre aquest entorn que és el món real, apareixen les opcions de l'aplicació" Es tracta d'una nova tecnologia que permet ubicar-se a la ciutat i rebre en temps real informació útil respecte a la xarxa de bus i metro. On és la parada més propera? Hi ha retards? Quan falta perquè arribi el meu bus? Totes aquestes preguntes tenen resposta, en segons, al mòbil. MANEL MARÍN, cap de noves tecnologies de TMB "Nosaltres estem en el punt A i la parada que estem visualitzant està en el punt B, i per tant tenim ja el plànol de com arribar-hi" També està disponible l'aplicació orientada als usuaris del Barcelona Bus Turístic on poden obtenir fins i tot informació dels monuments que es visiten a les rutes. Ara per ara l'aplicació només se la poden descarregar gratuitament els barcelonins o els turistes que disposin d'un iPhone 3GS o 4 o un Android. Fa un mes que està disponible i ja la tenen prop de 12mil persones. MANEL MARÍN, cap de noves tecnologies de TMB "Però comptem en que la tecnologia avança molt ràpidament i d'aquesta manera amb molt poc temps, tothom tindrà accés en aquest tipus de mòbils. En qualsevol cas també hem desenvolupat una aplicació equivalent, fent servir QR codes, que utilitza la càmera del mòbil, per tant no necessita tants avenços tecnològics dins del mateix aparell". La incorporació de les noves tecnologies és una de les línies estratègiques de TMB. L'objectiu és facilitar i potenciar l'ús del transport públic.
La principal novetat de l’aplicació TMB Virtual és la funció “on sóc”, que converteix el mòbil en una brúixola amb informació detallada de la xarxa de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). En enfocar la càmera del mòbil en qualsevol direcció, a la pantalla apareixen -superposats a la imatge real- cartells indicatius de les parades de metro i autobús més properes, les línies que hi passen i la distància en metres des del punt on et trobes. El trajecte per arribar-hi es dibuixa automàticament sobre Google Maps. La mateixa aplicació permet accedir a l’opció “vull anar” per planificar tot un trajecte en transport públic, indicant només el teu destí. El servei iBus permet saber exactament quan passarà l’autobús que esperem en una determinada parada.
Durant el primer mes en què TMB Virtual ha estat disponible a la botiga d’aplicacions d’Apple, se l’han descarregat uns 8.400 usuaris de telèfons iPhone 3GS o iPhone 4. També hi ha una versió disponible per a mòbils intel·ligents (amb GPS i connexió a Internet) amb sistema operatiu Android, que ja s’han descarregat uns 1.400 usuaris. En total, unes 10.000 descàrregues a les que cal afegir les 1.000 de l’aplicació específica del Bus Turístic.
L’aplicació de realitat augmentada del Bus Turístic funciona amb el mòbil sense connexió (totes les dades es descarreguen en instal·lar-la) i complementa la ubicació de totes les parades d’aquesta xarxa amb informació dels punts d’interès turístic que hi ha al voltant de cadascuna, com ara museus, monuments o edificis històrics. L’objectiu és ajudar els turistes a treure tot el suc de la seva visita a la ciutat, a més de no perdre-s’hi mai.
TMB compta que totes aquestes aplicacions, que s’emmarquen dins la seva estratègia TMB Connecta, seran a l’abast cada cop de més mòbils. Per facilitar informació geolocalitzada a terminals sense navegació GPS, l’empresa de transports també està començant a dotar les estacions d’autobusos de codis QR. Són una mena de codis de barres que, fotografiats amb la càmera del mòbil, ens poden donar informació del lloc on es troben. El que sí caldrà, igualment, és la connexió a Internet des del mòbil.