preu peatges 2024

(ACN/Redacció) La Generalitat de Catalunya preveu apujar el preu dels peatges un 3,3 % a partir de l’1 de gener del 2024, data en què també entrarà en vigor l’ampliació del descompte de la C-32 a Cubelles (Garraf). Ho ha anunciat aquest dimarts el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas, després de la reunió de la Taula del Penedès celebrada a Vilafranca. Amb l’entrada del nou any, els viatges d’anada i tornada als accessos i la barrera troncal de Cubelles passaran d’una bonificació del 70 al 75 %. Pel que fa a Vallcarca, on el descompte per recurrència és del 50 %, no s’hi preveuen canvis.

Segur que els alcaldes ho consideren insuficient, però creiem que són propostes equilibrades i justes pel conjunt del territori”, ha defensat Sanglas, i hi ha afegit que creuen que la mesura “equilibra el Penedès com a territori“. Les bonificacions s’apliquen en dies feiners, mentre que continua vigent la gratuïtat en el tram Cubelles-Vendrell per als desplaçaments interns cada dia de la setmana.

Un estalvi de 38 cèntims al dia per l’ampliació del descompte

El Departament de Territori ha detallat que l’augment del descompte del 70 al 75 % per als vehicles que han de circular per mobilitat obligada al tram de l’autopista C-32 entre Sitges i el Vendrell suposarà un estalvi de 38 cèntims al dia per als usuaris que fan un recorregut d’anada i tornada. La Taula de Mobilitat d’aquest dimarts també ha constat que la gratuïtat del tram de la C-32 entre Cubelles i el Vendrell, que s’aplica des del març passat, ha suposat un augment de 1.800 vehicles en aquest tram d’autopista.

D’altra banda, pel que fa al transport públic, a la Taula de Mobilitat del Penedès d’aquest dimarts s’ha exposat l’inici d’una auditoria que analitza el corredor de bus Vilafranca-Barcelona. La Generalitat va augmentar la freqüència de la línia de bus entre Vilafranca i Barcelona en sis viatges més per sentit, per l’increment de demanda arran de les obres a l’R4 de Rodalies. El Departament ha començat a fer tres inspeccions per setmana i es preveu que els resultats es presentin a finals del primer semestre de l’any que ve.

No es recuperaran els peatges que depenen de l’Estat

L’anunci de l’increment del preu arriba després que el Govern espanyol acordés amb la Comissió Europea no recuperar els peatges a les autopistes que depenen de l’Estat. L’acord, que es va anunciar a l’octubre, preveu implementar altres mesures que permetin reduir les emissions de CO2 del transport per carretera. A Catalunya, fa dos anys que no hi ha peatges que depenen de l’Estat, però es mantenen els de la C-16 i la C-32, que depenen de la Generalitat de Catalunya.