Pedalar per oxigenar la ciutat. Aquest és el desafiament del Barcelona City Challenge. Tot aquell que s'hi apunti haurà d'aconseguir que el seu districte sigui el que estalvi més diòxid de carboni. Aquest gràfic a Internet s'actualitzarà a mesura que el repte avanci. I com participar-hi? Doncs al damunt d'una bicicleta. Com més distància recorreguda, més estalvi aconseguit. Per començar, cal registrar-se al web del repte i associar-se al districte on es vulgui acumular els quilòmetres. Alhora, cal descarregar-se una aplicació al mòbil, Play to Ride, que és la que comptabilitzarà els recorreguts que faci l'usuari. Cada quilòmetre fet equival a un estalvi de 114 grams de CO2. SANTI GARCIA, director de Play to Ride "Tapuntes pel barri pel que vols competir, pot ser el teu barri, el barri on treballes o, fins i tot, si ets de fora, el barri que et faci gràcia. I comptabilitzem solsament les pedalades que es fan a la ciutat amb inici o final a Barcelona." El repte finalitza el 8 de desembre. Aquells participants que hagin aportat més quilòmetres rebran premis classificats per les categories de barri, sexe i franja d'edat.

La setmana passada es va celebrar la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que, com cada any, pretén fomentar els desplaçaments d’una manera més respectuosa amb el medi ambient. Les activitats van acabar ahir, però, n’hi ha una que precisament engega ara i s’allargarà fins al 8 de desembre: un repte per als ciclistes. El Barcelona City Challenge vol mostrar la quantitat d’emissions que es poden estalviar si els ciutadans utilitzen la bicicleta.

Cada quilòmetre equival a un estalvi de 114 grams de CO2

Per aconseguir el repte, els mateixos usuaris es posaran mans a l’obra (o peus a l’obra) acumulant quilòmetres. Els participants s’han de registrar al web de Play to Ride i adscriure’s al districte on desitgen que s’acumulin els recorreguts. Es competeix pel districte escollit, encara que l’itinerari fet no hi passi físicament. Cada quilòmetre recorregut equival a l’estalvi de 114 grams de diòxid de carboni. Aquest valor s’acumularà al total de cada districte i al global de la ciutat.

També caldrà descarregar-se l’aplicació per a mòbils Play to Ride, que és l’encarregada de comptabilitzar els recorreguts. Per això, els participants hauran d’activar i desactivar el comptador de l’aplicació cada vegada que pugin o baixin de la bici.

Play to Ride, una aplicació que compensa pedalades

Fa un any que Play to Ride va sortir al mercat de les aplicacions mòbils, però batejat com a Play to Run. Ara, ha canviat de nom i aprofita la Setmana de la Mobilitat Sostenible per resorgir. “L’aplicació captura els recorreguts i adjudica punts per cada quilòmetre fet”, narra Santi Garcia, director de Play to Ride. Els usuaris poden bescanviar els punts per premis o descomptes en botigues. Actualment, hi ha una cinquantena de comerços que col·laboren amb Play to Ride. “En el marc del Barcelona City Challenge, els ciutadans es poden apuntar al repte dins de Barcelona, però quan pedalegen fora, també podran beneficiar-se del servei general de l’aplicació”, apunta el director del sistema.

Descobrir per on es mouen els ciutadans

Per l’Ajuntament de Barcelona, col·laboracions com aquesta són importants per compartir la realitat que hi ha al carrer en l’àmbit de la bici. A banda del repte de tres mesos, Play to Ride és una aplicació que donarà informació sobre l’ús de la bicicleta als carrers barcelonins, els recorreguts que s’hi fan i els que no. Segons fonts municipals, aquesta és una eina imprescindible per millorar la infraestructura ciclista.