Les darreres hores ha entrat una massa d’aire molt càlid a la península Ibèrica, amb calor extrema al sud espanyol. El gruix de l’aire càlid ens passarà durant el vespre i la nit per sobre. No es traduirà en temperatura extrema. L’aire més calent quedarà entre els 500 i els 3.000 m d’altura i comportarà la formació de tempestes seques amb vent fort. Probablement es produiran esclafits càlids.

Un esclafit, “ona expansiva” cap a totes bandes

Quan es formen tempestes, en ocasions són violentes. Per diferències de temperatura entre la superfície i la mitja troposfera, per efectes orogràfics o per una calor emmagatzemada que es troba amb vents més frescos es poden produir fenòmens extrems.

A grans trets, les tempestes violentes poden associar-se amb grans pedregades, grans quantitats de pluja en poca estona o amb fenòmens més puntuals com els tornados i esclafits. En un tornado l’aire s’acaba enroscant, fent un embut que va xuclant de superfície cap al núvol. En funció de l’energia poden provocar estralls diversos.

En canvi, un procés contrari és el de l’esclafit: l’aire cau de sobte des del núvol i, quan arriba a superfície, s’escola cap a totes bandes. Si en el tornado hi ha un remolí que es va desplaçant traçant un camí, en els esclafits hi ha una mena de caiguda d’aire i precipitació com si fos una explosió. Aquest és el clàssic esclafit humit. Provoca pluja intensa i ventades molt destacables, de sentit radial.

Esclafit humit als EUA. Weather Street

Un cas particular aquest vespre: esclafit càlid

Les properes hores no s’esperen grans quantitats de precipitació, però sí el que es coneixen com a tempestes de base alta. La baixa atmosfera (fins als 3.500-4.000 m d’altura) no té gaire contingut d’humitat i, per tant, els núvols es formen a cotes de 3 o 4 km. A partir d’aquell punt sí que creixen amb ganes cap amunt, en forma de cúmuls i cumulonimbus, ajudats per la calor que hi ha a la base. Aquestes bases altes solen provocar tronades de poca aigua (les que podem anomenar seques) i, sobretot, s’hi associa vent molt fort.

Sondatge atmosfèric sobre la vertical de Lleida, model AROME

En la imatge anterior, on es veu la representació de l’estat atmosfèric, ens hem de fixar en la línia vermella a la part més baixa del diagrama: ens està mostrant una capa d’inversió, que no és ni més ni menys que una temperatura que va pujant amb l’altura. Si ens hi fixem, la línia blava de color clar tomba molt a l’esquerra, que denota humitat molt baixa. Per acabar, les tres línies es troben gairebé per damunt dels 5.000 metres. Això ens indica que en aquella altura sí que hi ha la facilitat que es formin núvols.

Aquests esclafits càlids el que fan és que el vent pugui passar fàcilment des de 120 km/h, de forma local. Aquesta tarda diversos models ens indiquen que per la Vall de l’Ebre i fins a Catalunya arribaran aquestes ventades sobtades. No s’associen amb la pluja, i sí amb una pujada sobtada de la temperatura.

Previsió de vent model AROME diumenge a la tarda

Models mesoescalars com AROME ens marquen fortes ventades de més de 150 km/h al mig Ebre, que es desplaçaran fins a Lleida i bona part dels Pirineus. Si es produeixen aquestes ventades, estaríem en un moment perillós: són vents sobtats, que bufen en totes direccions amb violència, que fan augmentar la temperatura més de 10 graus en mitja hora i que ressequen molt l’aire. Sens dubte, un dels pitjors moments quan el terreny està sec, i quan la mateixa tempesta a què va associada l’esclafit pot provocar la caiguda de llamps sobre el terreny.

A Barcelona, sensació de flama al vespre

Aquest vent tan sobtat arribarà esmorteït a Barcelona. Des de l’interior del país aniran arribant les tronades seques, amb quatre gotes. En algun moment ens arribarà el vent en ràfegues, però no en forma d’esclafit. En la imatge següent podem veure com ho interpreta el model.

Model de vent d’AROME a les 22 h de diumenge

En la representació anterior es veu perfectament com hi haurà una zona vora el Penedès on el vent serà més fort. També ens hem de fixar en el sentit: des d’un punt central el vent es mou cap a totes bandes. Això ens demostra que són vents descendents, com en els esclafits. Són coneguts com a divergents. Si s’apleguen en un punt central el que fan és convergir i pujar. És quan es formen els tornados.

Una altra de les conseqüències d’aquests vents divergents serà que la nit serà molt càlida en molts sectors, sobretot del sud de l’Aragó o de Catalunya.

N’estarem ben pendents, ja que en alguns sectors de Ponent i els Pirineus les ratxes de vent poden ocasionar problemes. També a l’Aragó, sobretot.