Plàstics, llaunes, mascaretes, vidres… Les deixalles s’han multiplicat a Collserola des de l’inici de la pandèmia. Segons Sergi Combeller i Lluís Díez, dos veïns de Barcelona, els pitjors punts són els propers a miradors o aparcaments. Fa anys que queden per fer esport en aquest entorn i ara han canviat el “trekking” pel “plogging”. És a dir, a més de fer esport, recullen la brossa que troben pel camí.
El “plogging“, en català “correcollir”, és una tendència a l’alça que vol netejar els entorns verds de les escombraries mentre es fa activitat física. Els dos amics van començar a practicar-lo de forma espontània: “Jo no sabia que existia això del ‘plogging’“, confessa en Sergi. Tot i que cada cop hi ha més gent que s’apunta a aquesta pràctica, ells se senten sols. “Està bé que molta gent tingui aquesta actitud però és molt poca gent i hi ha molta quantitat de brossa“, apunta en Lluís.
Conscienciació, vigilància i sancions
En Sergi i en Lluís són conscients que la seva acció és només un granet de sorra. Per netejar els camins de Collserola, farien falta brigades nombroses. Per ells, però, la clau rau en la prevenció a través de campanyes de conscienciació de la ciutadania.
A més, creuen que caldria posar cartells als accessos de Collserola i als punts calents per avisar de sancions econòmiques en cas de deixar brossa al parc natural. Per fer-ho efectiu, opinen que hi hauria d’haver més vigilància policial.
Mentre les administracions no s’impliquin més en la neteja del medi natural, aquests dos amics, que es van conèixer a l’EGB i que s’han retrobat després d’anys de perdre’s la pista, continuaran emportant-se bosses plenes de deixalles de Collserola.